fbpx
Новини світу

Прем’єр-міністр Молдови: У разі нападу Росії протримаємося всього кілька годин

У разі нападу Російської Федерації Молдова зможе протриматися «всього пару годин», пише австрійська видання Die Presse, посилаючись на главу уряду Молдови Юріє Лянке.

«Хоча ми і витрачаємо більше коштів на оборонну сферу, у нас все одно немає танків, – зазначив прем’єр-міністр. – Вперше за 10 років ми змогли заправити бензином військову техніку». Так, на кордоні з Придністров’ям у Збройних сил Молдови є всього лише 2 легкоброньованих бронетранспортери.

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

Тому, зазначив Юріє Лянке, Молдавія в усіх відношеннях залежить від підтримки Європейського союзу. І ця залежність зросте після того, як Республіка Молдова підпише Угоду про асоціацію та вільну торгівлю з Євросоюзом. Проте, додає видання, російська влада може розцінити такий крок як провокацію.

Молдова – одна з найбідніших держав Європи, в якій, як і в Україні, мешкає значна російськомовна меншина. Понад двадцять років тому в результаті цивільного збройного протистояння незалежність від неї оголосило Придністров’я, влада якого проводить проросійський курс і навіть помістила серп і молот на свій герб, зазначає Die Presse.

Читайте також:  Чеський євродепутат намагається зірвати продовження вільної торгівлі з Україною

З цієї причини в Молдові дуже побоюються, що після референдуму в Криму і провокацій на сході України Російська Федерація може звернути свої гегемонні устремління на Молдову і Придністров’я, пише видання.

Читайте також: