fbpx
Політика

Литва має намір відмовитися від поставок російського газу

Як повідомило німецьке видання Deutsche Welle, влада Литви маэ намір вже до кінця 2014 року відмовитися від поставок російського газу. Поки російський "Газпром" є практично єдиним постачальником блакитного палива до Литви.

Згідно з статистичними даними, в 2012 році литовська сторона купила у російської компанії 3,3 мільярда кубометрів газу, в 2013 році – 2 700 000 000. Монопольне становище дозволяє російському концерну впливати на ціноутворення, однак, це не влаштовує Литву, для якої російський газ обходиться дорожче, ніж іншим країнам Євросоюзу. За тисячу кубометрів вона платила до 500 доларів, у той час як Німеччина – в межах 380 доларів.

Читайте також:  Очільник МЗС Угорщини знову погрожує Україні

"За останні чотири роки ми переплатили "Газпрому" майже мільярд доларів", – заявив наприкінці минулого року прем’єр-міністр Литви Альгірдас Буткявічюс. В даний час Вільнюс в Стокгольмському арбітражному суді добивається компенсації за переплату від "Газпрому". Енергетичної незалежності від Росії литовська влада має намір домогтися за рахунок реалізації кількох великих проектів.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

"Пріоритет для нас сьогодні – термінал по прийому зрідженого газу в Клайпеді, будівництво нової атомної електростанції та змички енергосистеми Литви з Польщею і Швецією", – заявив литовський міністр енергетики Ярослав Неверович.

Читайте також: