fbpx
Ситуація на Південному Сході України

Керівництво АТО висунуло бойовикам ультиматум про капітуляцію

Терористи в Донецьку, якщо не здадуться, будуть знищені з високоточної зброї – прес-секретар АТО.

Прес-секретар антитерористичної операції Владислав Селезньов повідомив, що терористам в Донецьку висунутий ультиматум: або вони здадуться, або будуть знищені з високоточної зброї.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Селезньов заявив на брифінгу.

Селезньов розповів про ситуацію в Донецьку. За його словами, вранці 26 травня, а саме о 4:30, близько 200 бойовиків, серед яких були іноземці, захопили аеропорт. Після цього керівництво АТО висунуло бойовикам ультиматум про капітуляцію. Тим, хто готовий скласти зброю, керівництво АТО гарантувало безпеку.

"Проте бойовики не прийняли наші умови. Тому були розпочаті дії щодо знищення терористів. Була застосована авіація. І терористи, які перебували в терміналі аеропорту, були знищені. Ми маємо розвіддані про всі об’єкти, де знаходяться бойовики. Зараз мені відомо, що висунутий ще один ультиматум: у разі, якщо бойовики не здадуться, по цих об’єктах буде завдано удару із застосуванням високоточної спеціальної зброї", – сказав Селезньов.

При цьому він підкреслив, що українські силовики не воюють з цивільним населенням і не допустять, щоб у ході ліквідації терористів постраждали цивільні.

Також Селезньов спростував поширену в Інтернеті інформацію про смерть цивільних осіб в Донецьку від зброї українських силовиків. Разом з тим він зазначив, що серед терористів є іноземні найманці,  а також вихідці з Кавказу. Водночас Селезньов сказав, що не може стверджувати, з якого саме регіону Кавказу ці найманці і чи є вони чеченцями.

Як повідомляв УНІАН, вночі 26 травня на територію Донецького аеропорту ім. Сергія Прокоф’єва приїхали кілька десятків озброєних представників так званої «Донецької народної республіки» і вимагали вивести українських військових, які охороняють внутрішній периметр аеропорту. Пізніше в так званій ДНР заявили, що взяли аеропорт Донецька під контроль.

26 травня о 13:00 після того, як терористи відмовилися скласти зброю, антитерористична операція увійшла в активну фазу. Проти терористів було задіяно 2 літаки Су-25, які здійснили попереджувальні постріли. У відповідь був відкритий вогонь з усіх видів озброєння. Після цього до роботи підключилися 2 літаки МіГ -29 і 4 вертольоти Мі- 24. Після того як вони "відпрацювали" територію, з вертольота висадився десант для зачистки.

Сьогодні прес-офіцер АТО Олексій Дмитрашковський повідомив, що бій з терористами в Донецьку припинено, вони зазнали суттєвих втрат.

Також Дмитрашковський повідомив, що антитерористична операція триватиме до повного знищення терористів. Проти них можуть застосувати «високоточнуа зброю».

Крім того, в ніч з 26 на 27 травня бойовики самопроголошеної «Донецької народної республіки» пограбували і підпалили спортивну арену «Дружба», заподіявши їй значних матеріальних збитків.

Сьогодні міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що ситуація на сході України складна, але сили антитерористичної операції за вчорашній день не зазнали втрат.

За матеріалами: УНІАН

Читайте також: