Петро Порошенко має намір виконати обіцянку про продаж своїх активів після вступу на посаду президента

Порошенко підтверджує плани продажу бізнесу після інавгурації.

Народний депутат Петро Порошенко, який перемагає на виборах президента за даними екзит-полів і попередніми даними ЦВК, підтверджує намір виконати обіцянку про продаж своїх активів після вступу на посаду президента.

"Щодо мого бізнесу, то відразу ж після цього буде складено контракт з інвестиційною компанією щодо пошуку покупців", – сказав він журналістам в штабі в ніч на понеділок.

Як повідомлялося, в період перебування на посаді глави Ради національної безпеки і оборони (РНБО) у березні 2005 року П. Порошенко передав всі свої бізнес-активи в ВАТ "Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд (ЗНКІФ) "Петра Порошенка", пізніше перейменований в "Прайм ессетс кепітал". Середі його найбільших активів – кондитерська корпорація Roshen з активами в Україні, Росії, Литві, Угорщині та Німеччині, телевізійний "5 канал", київський суднобудівний завод "Ленінська кузня" зі значними земельними ділянками у столиці та "Севастопольський морський завод" (Севастополь, АРК), 55 % у спортклубі "5 елемент" в Києві, 50,08 % Міжнародного інвестиційного банку, 49,996 % страхової компанії "Країна".

Згідно з даними " Укрдержреєстру", П.Порошенко залишається єдиним власником фонду, а керує ним його батько Олексій Порошенко.

Крупним активом кандидата в президенти була також частка в автокорпорації "Богдан", проте він неодноразово заявляв, що ще кілька років тому вийшов з цього бізнесу, обмінявши цю частку зі своїм партнером на частку в корпорації "Рошен".

ЗНКІФ "Прайм ессетс кепітал" знаходиться під управлінням ТОВ "Компанія з управління активами "Ф’южн Капітал Партнерз", яка також управляє інвестфондами "ВІК" (керівник – Ігор Кононенко), "СОВА" (керівник – Олег Свинарчук ), "Кондітерінвест" (керівник – В’ячеслав Москалевський, всі троє – партнери П.Порошенка по бізнесу ), "Богдан Капітал" і "БРИЗ".

Згідно з даними звіту фонду "Прайм ессетс кепітал" за 2012 року, його чистий прибуток скоротився в порівнянні з 2011 роком в 4,3 рази – до 66 920 000 грн. Валюта балансу на кінець 2012 року становив 941 600 000 грн, в тому числі довгострокові фінансові інвестиції – 783 900 000 грн, кошти в інвалюті – 139 700 000 грн.

Related Post

Звіт за 2013 поки відсутній, хоча терміни звітності вже минули.

Журнал Forbes на початку 2013 року оцінював статок П.Порошенка в $ 1,6 млрд у порівнянні з $ 1 млрд роком раніше, проте з того часу переважна більшість українських активів подешевшала через ситуацію в країні. Крім того корпорація Roshen, основний актив П.Порошенка, з літа 2013 року перебуває під санкціями Росії, другого за величиною її ринку збуту.

Згідно з декларацією, доходи П.Порошенка за 2013 склали 51 830 000 грн, членів його сім’ї – 52 тис. грн. Зокрема, дивіденди і відсотки принесли кандидату в президенти 13 530 000 грн, доходи від відчуження цінних паперів і корпоративних прав – 38 060 000 грн.

П.Порошенко володіє п’ятьма земельними ділянками загальною площею близько 4,6 га (один з них – пл. 3,3 га був придбаний за минулий рік за 3,9 млн грн). Кандидат також задекларував три квартири, житловий будинок площею 1,3 тис. кв.м. ( придбаний в торік за 29,8 млн грн).

На рахунках у банках у кандидата 114 млн грн, у членів його сім’ї – 105 тис. грн.

Він також володіє цінними паперами на 8,6 млн грн, має внески в статутний капітал підприємств і організацій у розмірі 71 570 000 грн.

За матеріалами: Інтерфакс- Україна

Leave a Comment