fbpx
Надзвичайні події та кримінальна хроніка

Генпрокуратура почала досудове розслідування щодо Лавриновича і Лукаш за фактом розтрати бюджетних коштів

Генпрокуратура розслідує діяльність екс-міністрів юстиції Лавриновича і Лукаш за фактом розтрати бюджетних коштів.

Генеральна прокуратура України почала досудове розслідування щодо колишнього міністра юстиції Олександра Лавриновича (2010 – 2013рр ) і екс-глави Мін’юсту Олени Лукаш (2013 2014рр ) за фактом розтрати бюджетних коштів в розмірі більше 8,6 млн грн.

Як повідомила в четвер прес-служба Генпрокуратури, відомство 20 травня зареєструвало кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) та ч. 2 ст. 366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України щодо вказаних екс -міністрів, а також заступника, начальника департаменту планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності О.Лавриновича.

"За результатами перевірки використання Міністерством юстиції України бюджетних коштів на залучення іноземних компаній у справі "Тимошенко проти України", яка перебувала на розгляді Європейського суду з прав людини, встановлено, що послуги цієї юридичної компанії в 2012 році коштували майже 95 тисяч гривень, а в 2013 році згадувані особи на ці ж послуги витратили з бюджету 8,6 млн грн", – йдеться в повідомленні.

Читайте також:  СБУ затримала російського агента, який намагався підірвати поштове відділення у Запоріжжі

У Генпрокуратурі додали, що крім цього О.Лукаш при звільненні з посади привласнила документи з проведення зазначеної закупівлі.

Зараз триває досудове слідство.

Як повідомлялося, Ю. Тимошенко була заарештована 5 серпня 2011 року під час судового процесу щодо "газової справи". 11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Ю. Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році. Екс -прем’єр відбувала покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року. 9 травня 2012 Ю. Тимошенко перевели з колонії до Центральної клінічної лікарні № 5 (Харків).

У серпні 2011 року в ЄСПЛ надійшла скарга Ю. Тимошенко, в якій екс-прем’єр стверджувала, що її ув’язнення під варту було політично мотивованим, не було судового перегляду законності її утримання під вартою в Київському СІЗО, умови утримання були неадекватними, без надання належної медичної допомоги, крім того, вона перебувала в клініці під цілодобовим спостереженням.

Читайте також:  СБУ та НАБУ затримали депутатів Сумської облради, які пропонували керівництву міста 100 тис. дол хабаря

30 квітня 2013 року ЄСПЛ оголосив рішення в справі "Тимошенко проти України", встановивши порушення ст.5 (право на свободу і безпеку ), а також ст.18 (обмеження в щодо прав) Конвенції з захисту прав і основних свобод людини у зв’язку з арештом екс-прем’єра щодо "газової справи ". Разом з тим ЄСПЛ більшістю голосів встановив, що порушення щодо ст. 3 (заборона на тортури ) Конвенції не було. 30 липня рішення отримало статус остаточного.

За матеріалами: Інтерфакс- Україна

Читайте також: