fbpx
Політика

Ван Ромпей: У Євросоюзу немає геополітичних амбіцій

Керівництво Європейського союзу не прагне до розширення нинішнього впливу на Україну. Таку думку висловив Херман ван Ромпей, керівник Європейської ради. Європейський чиновник розповів про відносини з Україною в інтерв’ю, яке опублікувало видання Rheinische Post.

Як запевнив Херман ван Ромпей, в даний момент у Євросоюзу немає геополітичних амбіцій.

«В іншому випадку в Брюсселі б не пов’язували підписання Угоди про асоціацію з Україною з необхідністю здійснення реформ у цій країні, а уклали б його без всяких умов», – заявив керівник Європейської ради.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

За словами ван Ромпея, щодо України «не може бути рішення за принципом "або-або"». Йдеться про вибір України між Заходом і Сходом.

Керівник Ради ЄС запевнив, що офіційний Брюссель зацікавлений в тому, щоб українська сторона підтримувала добрі стосунки з Російською Федерацією. Кремль не повинен перешкоджати сусіднім державам. Йдеться про поглиблення відносин держав і з Євросоюзом.

«Якщо Російська Федерація не сприятиме деескалації ситуації в Україні, то Захід прийме що неї нові санкції», – попередив політик.

Незважаючи на це, підкреслив ван Ромпей, санкції щодо Росії не є для Брюсселя самоціллю, інструментом відплати або покарання.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

«На саміті Євросоюзу в червні будуть підписані Угоди про асоціацію з Молдовою і Грузією», – підсумував керівник Європейської ради.

Варто відзначити, що раніше ван Ромпей пообіцяв підтримку політичних та економічних реформ, а також реформ у сфері безпеки в Україні. Крім того, голова Європейської Ради не виключив додаткових санкцій щодо Росії. Таку думку урядовець висловив під час візиту в Тбілісі.

Читайте також: