fbpx
Новини світу

Потік вимушених переселенців в Україні неухильно зростає – ООН

Кількість внутрішніх біженців в Україні досягла 10 тис – ООН.

В Управлінні ООН у справах біженців (УВКБ ) відзначають зростання кількості внутрішньо переміщених осіб в Україні.

Як повідомляє Центр новин ООН, переміщення людей почалося ще до березневого референдуму в Криму, і з тих пір потік вимушених переселенців неухильно зростає.

За даними Управління, кількость внутрішніх біженців вже досягла 10 тисяч. УВКБ разом з місцевою владою та партнерами з НУО надають їм допомогу. За даними УВКБ, більшість вимушених переселенців – етнічні татари, але останнім часом зростає кількість переміщених українців, росіян і змішаних сімей. Майже третина з них – діти. Причому багатьом довелося втікати двічі: спочатку з Криму – на схід країни, а потім звідти – в західні та центральні регіони. Так, в центр України перебирається 45 % внутрішньо переміщених осіб, на захід – 26 %. Разом з тим, деякі знайшли притулок у південних і східних регіонах. Кількість українців, які шукають притулку в інших країнах, – як і раніше невелика.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

«Переселенці розповідають нам, що покинули свої будинки або через прямі загрози, або з боязні переслідування і страху за власну безпеку. Є повідомлення про те, що багато отримували погрози по телефону, в соціальних мережах або знаходили загрозливі письмові заяви на своїй території», – повідомив на брифінгу в Женеві прес-секретар УВКБ Адріан Едвардс.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

Він додав, що люди побоюються переслідувань за етнічною чи релігійною ознакою, а в разі журналістів, правозахисників та інших представників інтелігенції – через їх діяльність або професії.

За матеріалами: УНІАН

Читайте також: