fbpx
Політика

«Якщо вірити змінам до Конституції, то від посади президента можна відмовлятися», – Балога

Як зазначив народний депутат України Віктор Балога, якщо вірити опублікованому в пресі проекту змін до Конституції, то вибори президента 25 травня перетворюються в безглуздий банкет за державні кошти. За його словами, з тими повноваженнями, які пропонують автори нової Конституції, президента можна було б обирати і в парламенті, або ж взагалі відмовитися від цієї посади.

 «Чого тільки варті норми, які фактично не дозволяють президенту пропонувати кандидатуру на посаду міністра оборони і провести мобілізацію без Верховної Ради. У такому випадку Україна ризикує стати першою державою світу, де керує Головнокомандувач без війська. І за дивним збігом обставин, відбувається це саме в той час, коли наша країна знаходиться у стані війни», – повідомив Віктор Балога.

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

 Інші ж норми, як сказав нардеп, в цілому повторюють пропозиції, які вносила Юлія Тимошенко перед достроковими парламентськими виборами в 2007 році. При цьому він звернув увагу на те, що тоді Юлія Тимошенко не приховувала того факту, що одним із співавторів змін до Конституції був Віктор Медведчук.

 «Я проти того, щоб Конституція писалася на догоду кон’юнктури, або під конкретного президента. Але, я також проти, коли цим займаються виключно політичні конкуренти – без участі юристів та громадянського суспільства. Враховуючи, що результат президентських виборів відомий всім, цей процес можна назвати дерибаном повноважень і політичною диверсією», – заявив Віктор Балога.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

 У зв’язку з цим, він закликав в.о. президента України усунути від процесу напрацювання змін до Конституції політичних конкурентів.

 Як зазначив Віктор Балога, нова Конституція неодмінно потрібна, але писати її повинні експерти, юристи і вчені, а не представники політичних сил, які втратили довіру народу.

Читайте також: