fbpx
Політика

Україна розчарована заявами прем’єр-міністра Угорщини

В Україні розчаровані заявами глави уряду Угорщини.

  МЗС України оприлюднило заяву з приводу висловлювань прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, у якій наголошує, що в Україні "із розчаруванням" сприймають послідовний ряд висловлювань Віктора Орбана, оприлюднених упродовж останніх днів, стосовно суверенних форм захисту і гарантій прав угорської національної меншини в Україні, зокрема в контексті подвійного громадянства та "колективних прав" на "автономію", чиє широке тлумачення є полем для спекуляцій, повідомляє УНН.

 Як зазначили у МЗС, принцип подвійного громадянства суперечить Конституції і законодавству України. Рамкова Конвенція Ради Європи про захист національних меншин, стороною якої є обидві наші країни, передбачає не колективні права меншин, а індивідуальні права осіб, які до них належать. При цьому угорська меншина на території України має широкі культурні й освітні права. Про це, зокрема, свідчить понад сотня угорських шкіл і той факт, що голова Товариства угорців Закарпаття є одночасно першим заступником Глави Закарпатської ОДА.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

 Права угорської громади є захищеними в Україні і будуть захищатися й надалі відповідно до національних і європейських стандартів. Зокрема, остання доповідь Управління Верховного комісара ООН з прав людини ясно і недвозначно спростовує звинувачення у порушеннях в Україні прав меншин і, таким чином, обрана політична риторика не має підстав. "Оприлюднені слова не є ані слушними, ані доречними, особливо в час агресії Російської Федерації проти України та послідовних намірів кремлівського керівництва перекроїти нашу державу та підірвати національний мир і порозуміння. Для наших європейських демократій не можуть вважатися прийнятними й тези, які підпорядковують питання цінностей і міжнародного миру та безпеки справі т.зв. «взаємовигідної економічної взаємодії» з Росією. Сьогодні вкрай важливою є стратегічна єдність усіх європейських держав перед загрозою, що її несе агресія Кремля. Розкол згуртованості принесе непередбачувані політичні, економічні та безпекові наслідки для всіх країн нашого регіону без винятку. Закликаємо наших угорських партнерів зробити все належне, щоб наші відносини не стали частиною та заручником пропагандистської кампанії Росії. Упевнені, що багатолітній досвід дружніх українсько-угорських відносин переважить будь-яку плинну політичну риторику", – йдеться у заяві МЗС України.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

 Джерело: УНН

Читайте також: