ЄС відкрив для України свої ринки

Сьогодні, 15 травня, європейські ринки повноцінно відкрилися для товарів і послуг з України. Зокрема, Євросоюз обнулив для України близько 98 % мит. Відзначимо, що такі заходи будуть діяти для України до 1 листопада 2014 року. В Єврокомісії сподіваються, що до цього часу Київ підпише Угоду про вільну торгівлю, що є частиною Угоди про асоціацію. Про це повідомляє Ліга.net.

За оцінками влади ЄС, Угода про вільну торгівлю дозволить Україні заощадити близько 500 мільйонів євро на скасуванні мит.

Related Post

Свої оцінки оприлюднили і в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України. У відомстві вважають, що підписання Угоди про зону вільної торгівлі з Європейським союзом дозволить збільшити обсяги українського експорту приблизно на 30 %. У Мінекономрозвитку розповіли, який Україна може отримати загальний економічний ефект від спрощення мит з ЄС. За прогнозами, вигода для економіки України може скласти близько 497 мільйонів євро. З них 340 мільйонів євро – надходження від збільшення експорту аграрної продукції.

Варто відзначити, що ще 3 квітня 2014 року в ході чергового засідання Європейський парламент підтримав пропозицію Єврокомісії, впровадивши пакет торгових преференцій щодо України. Додамо, що в рамках даного пакету Брюссель в односторонньому порядку поширить митні пільги на експорт українських товарів. Йдеться про пільги, які передбачені в положеннях Угоди про асоціацію в частині створення зони вільної торгівлі. Втім, Європейський союз не має наміру застосовувати такі преференції для товарів, які вироблені в Криму.

Нагадаємо, що 14 квітня в Раді ЄС схвалили рішення Єврокомісії щодо зниження митних зборів для українських товарів.

Leave a Comment