fbpx
Економіка

ЄС відкрив для України свої ринки

Сьогодні, 15 травня, європейські ринки повноцінно відкрилися для товарів і послуг з України. Зокрема, Євросоюз обнулив для України близько 98 % мит. Відзначимо, що такі заходи будуть діяти для України до 1 листопада 2014 року. В Єврокомісії сподіваються, що до цього часу Київ підпише Угоду про вільну торгівлю, що є частиною Угоди про асоціацію. Про це повідомляє Ліга.net.

За оцінками влади ЄС, Угода про вільну торгівлю дозволить Україні заощадити близько 500 мільйонів євро на скасуванні мит.

Свої оцінки оприлюднили і в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України. У відомстві вважають, що підписання Угоди про зону вільної торгівлі з Європейським союзом дозволить збільшити обсяги українського експорту приблизно на 30 %. У Мінекономрозвитку розповіли, який Україна може отримати загальний економічний ефект від спрощення мит з ЄС. За прогнозами, вигода для економіки України може скласти близько 497 мільйонів євро. З них 340 мільйонів євро – надходження від збільшення експорту аграрної продукції.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

Варто відзначити, що ще 3 квітня 2014 року в ході чергового засідання Європейський парламент підтримав пропозицію Єврокомісії, впровадивши пакет торгових преференцій щодо України. Додамо, що в рамках даного пакету Брюссель в односторонньому порядку поширить митні пільги на експорт українських товарів. Йдеться про пільги, які передбачені в положеннях Угоди про асоціацію в частині створення зони вільної торгівлі. Втім, Європейський союз не має наміру застосовувати такі преференції для товарів, які вироблені в Криму.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

Нагадаємо, що 14 квітня в Раді ЄС схвалили рішення Єврокомісії щодо зниження митних зборів для українських товарів.

Читайте також: