fbpx
Політика

Кримінальні справи проти Юрія Луценка були сфальсифіковані, – Генпрокуратура України

Генеральна прокуратура України проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за заявами Юрія та Ірини Луценко щодо колишніх посадових осіб Генпрокуратури, міністерства внутрішніх справ України та Печерського районного суду міста Києва. Про це в середу, 14 травня 2014 року, повідомляють у прес-службі Генеральної прокуратури України.

Як йдеться у повідомленні, в ході досудового розслідування було встановлено, що посадові особи міністерства внутрішніх справ підробили висновок службового розслідування щодо законності дій співробітників МВС України.

«Також дані особи протягом 2010-2012 років в ході розслідування кримінальних справ щодо Юрія Луценка чинили тиск на свідків з метою примусу їх до дачі завідомо неправдивих показань, які стали підставою для винесення  Луценку явно незаконних вироків», – зазначають у прес-службі Генпрокуратури.

Читайте також:  Очільник МЗС Угорщини знову погрожує Україні

Крім того, встановлено, що колишніми співробітниками Генпрокуратури було свідомо незаконно пред’явлено Юрію Луценку звинувачення в скоєнні особливо тяжких та тяжких злочинів.

Надалі троє суддів Печерського районного суду міста Києва 27 лютого 2012 року винесли завідомо незаконний вирок, яким колишній глава МВС був визнаний винним у скоєнні інкримінованих йому злочинів, йому призначили покарання у вигляді позбавлення свободи.

А також, один із суддів Печерського райсуду 17 серпня 2012 року за підсумками розгляду кримінальної справи за обвинуваченням Юрія Луценка виніс завідомо незаконне рішення, що призвело до засудження за частиною 1 статті 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість). Також, в ході розгляду вищезазначених кримінальних справ судді Печерського районного суду навмисне, грубо і систематично порушували передбачене чинним українським законодавством право підсудного на захист.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Відзначимо, Суд засудив Юрія Луценка до 4 років позбавлення волі за посадові злочини. Термін його позбавлення волі повинен був закінчитися в грудні нинішнього року.

17 серпня 2012 року Печерський районний суд визнав колишнього міністра також винним у недбалості при продовженні оперативно-розшукових заходів щодо водія колишнього заступника голови Служби безпеки України Володимира Сацюка Валентина Давиденка і засудив його до 2 років позбавлення волі.

Нагадаємо, 7 квітня Віктор Янукович підписав указ про помилування Юрія Луценка, і в цей же день колишній міністр покинув колонію.

Читайте також: