fbpx
Економіка

«Велика сімка» підтримає Україну у випадку «газової війни» з Росією

У країнах «Великої сімки» готують план підтримки України на випадок «газової війни» з Російською Федерацією. Провідні держави світу не виключають того, що в зимову пору року російська сторона може припинити постачання природного газу в Україну. Саме тому у «Великій сімці» хочуть запобігти використанню Кремлем енергоносіїв як своєї політичної зброї. Про це повідомляє gordonua.com з посиланням на агентство Independent.

«Українське питання» прокоментував міністр енергетики Великобританії Ед Дейві. За його словами, план з «газового порятунку» України країни «Великої сімки» можуть підготувати вже до початку наступного місяця. За наявними даними, члени G7 вже ухвалили план щодо скорочення енергетичної залежності від Російської Федерації.

«Західні держави усвідомлюють важливість "запобігання загрози" з боку Російської Федерації», – заявив Ед Дейві.

Стало відомо, що знаходиться в планах G7 щодо збільшення енергоефективності. Зокрема, країни «Великої сімки» готуються до будівництва терміналів для використання зрідженого природного газу. Крім того, на порядку денному знаходиться і питання розширення мережі трубопроводів. Також пропонується зняти з боку США обмеження на експорт сланцевого газу.

«Диверсифікація маршрутів і джерел для викопних видів палива є важливою», – підкреслив міністр.

Ед Дейві вважає, що держави не повинні повністю залежати лише від одного постачальника палива.

«Не повинно бути так, що енергоресурси можуть бути використані як загроза безпеки або засіб політичного впливу», – додав міністр.

Раніше повідомлялося, що Росія з червня вводить для України режим передоплати за поставлений газ. Фактичні постачання газу здійснюватимуться в обсягах, які відповідають сумі оплати до 31 травня.

Читайте також: