fbpx
Ситуація на Південному Сході України

Сепаратисти заявили, що не хочуть статусу суб’єкта РФ для Донбасу

 Т.зв. ДНР заявляє, що не хоче статусу суб’єкта РФ і обіцяє восени ще один референдум.

    Область не стане самостійною державою і не отримає статус суб’єкта Російської Федерації. Про це розповів голова ЦВК самопроголошеної Донецької Народної Республіки Роман Лягін, повідомляє УНН з посиланням на Ехо Москви.

 Голосування в Донецькій області більше нагадує опитування громадської думки, заявив Лягін. За його результатами сепаратисти сподіваються отримати моральну підтримку більшості населення. Крім того, за його словами, це перший крок на шляху до самовизначення. Можливо, надалі буде проведений референдум про статус регіону та про відділення від України, але поки в бюлетенях зовсім інше питання: “Чи підтримуєте ви акт про державну самостійність Донецької народної республіки”.

 За словами Лягіна, в неділю ДНР висловить свою недовіру офіційному Києву: “Ми протиставляємо референдум війні. У гарячих точках люди ще більше його хочуть, ніж у відносно спокійних місцях. У нас немає ніякого вибору, сьогодні гинуть люди”.

 Лягін зазначив, що самооборона контролює всі 22 окружні виборчі комісії, які були сформовані для підготовки до виборів президента. Таким чином, голосування по кандидатурі глави держави , призначене на 25 травня, не відбудеться. Сепаратисти розраховують, що завтра проголосують майже 3 мільйони 200 тисяч осіб. При цьому в розпорядженні виборчкому є лише застарілі списки виборців, що залишилися з 2012 року, тому на місцях будуть формуватися додаткові списки. Бюлетені виготовили на чотирьох друкованих машинах, використавши звичайний папір. Тобто, підробити їх буде нескладно.

 На питання, як ЦВК буде боротися з вкиданням і фальсифікаціями, "глава відомства" відповісти не зміг. Не зумів він пояснити, і що буде в тому випадку, якщо жителі регіону поставлять галочки поруч зі словом “ні”. Підсумки будуть підведені після того, як з територіальних комісій в Донецьк пришлють всі протоколи. Оскільки дорога в деякі населені пункти заблокована силами МВС, буде виготовлено кілька оригіналів протоколів, які повезуть різними шляхами. Нижнього порогу явки немає, референдум відбудеться, скільки б жителів ні прийшло на дільниц . А вже восени може пройти нове голосування. Донеччанам запропонують вибрати главу регіону.

 Джерело: УНН

Читайте також: