fbpx
Право

Яценюк виступає за закріплення в Конституції України права місцевих рад надавати статус офіційної російській та іншим мовам

Яценюк запропонує прописати в Конституції, щоб місцеві ради змогли надавати російській мові статус офіційної.

  Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк виступає за закріплення в Конституції України права місцевих рад надавати статус офіційної російській та іншим мовам, при збереженні української як єдиної державної.

"Ми зберігаємо в силі мовний закон Ківалова -Колесніченка, прийнятий "регіоналами" і комуністами. У тих областях, де більшість людей говорить російською, – вона має юридичний статус регіональної. Фактично ж її права і можливості там такі ж, як у державної української. Як глава уряду, при розгляді змін до Конституції запропоную норму, згідно з якою при збереженні статусу української як єдиної державної мови місцеві ради отримають право надавати статус офіційної російській та іншим мовам. Єдність країни неможливо забезпечити, не навчившись слухати один одного і йти на компроміс", – йдеться у зверненні прем’єра до українського народу з нагоди Дня перемоги, оприлюдненому в четвер.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Він також нагадав, що українська влада за своєю ініціативою і відповідно до Женевських домовленостей почала широкий загальнонаціональний діалог з питань нової Конституції України. Головні зміни стосуються масштабної децентралізації влади, розширення повноважень громад, районів, областей.

"Ми скасовуємо посади глав адміністрацій, яких присилають з Києва. Влада здійснюватимуть виконкоми, сформовані радами, які обиратимуться людьми. Разом з повноваженнями на місця піде і розпоряджатися коштами. Коли ми говоримо про децентралізацію, то виходимо з того, що це стосується і гуманітарної політики. Які ще свята відзначати, кого ще вважати героями, в якій церкві молитися, якими мовами говорити – це те, чого ніколи не нав’яжеш людям згори. Це те, в чому важливо враховувати місцеву специфіку", – додав він.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: