fbpx
Міжнародна економіка

Росія з червня вводить режим передоплати на поставлений Україні газ

Росія введе режим передоплати за поставлений Україні газ – Міненерго РФ.

   Міністр енергетики Російської Федерації Олександр Новак заявив, що з червня 2014 для України буде введений режим передоплати за поставки газу, передає УНН з посиланням на прес-службу Міненерго РФ.

 У прес-службі нагадалли, що 7 травня закінчився термін, до якого українська сторона повинна була сплатити поставлений газ. Починаючи з березня поточного року від НАК “Нафтогаз України” не надійшло жодного платежу. Загальний борг України за газ на сьогоднішній день досяг 3,508 млрд дол.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

 "Відповідно до пунктів 5.1.5 і 5.8 контракту на поставку газу від 2009 року між ВАТ"Газпром“і НАК “Нафтогаз України” невиконання зобов’язань тягне за собою автоматичний перехід з 1 червня 2014 до поставок газу на Україну в режимі передоплати“, — зазначив Олександр Новак.

 До 16 травня 2014 ВАТ “Газпром” виставить попередній рахунок за поставки газу компанії “Нафтогаз України” у червні. Фактичні поставки будуть здійснюватися в обсягах, що відповідають сумі оплати, внесеної українською стороною до 31 травня.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

 “Російський підхід до питання про підтримку української економіки викладено в листі Президента Російської Федерації В.В. Путіна і полягає в тому, що Росія більше не може і не повинна поодинці нести тягар підтримки української економіки, надаючи їй знижки на газ і прощаючи борги, фактично оплачуючи своїми субсидіями дефіцит у торгівлі України та країн- членів ЄС”, — підкреслив Олександр Новак.

 Джерело: УНН

Читайте також: