fbpx
Ситуація на Південному Сході України

Чи буде спокій на південному сході України?

 Головною темою всіх провідних світових ЗМІ залишається Україна, а точніше ситуація на південному сході нашої країни. Більшість світових таблоїдів задаються питанням: «Як скоро настане мир і спокій в Україні, і чи відмовиться Росія від своїх імперіалістичних планів?».

Переважна більшість світових експертів сходяться на думці, що Росія не збиралася і не збирається відступати, вона продовжуватиме нагнітати обстановку в південно-східних регіонах України, а також проводити сепаратистські акції по всій території нашої країни. Зрозуміло, що Путін і його команда чітко усвідомлюють, що якщо в південно-східних регіонах України РФ має хоч якусь підтримку цивільного населення, то в центральних і західних областях нашої країни Білокам’яній «ловити» нічого. Але, по суті, Путіну не сильно цікаві ці області нашої країни, йому головне роздобути південний схід і Київ, а інше нехай йде до Європи. На превеликий жаль, нинішня українська влада не в силах протистояти російській експансії в усіх сферах, і це відбувається не тому що вона цього не сильно хоче або не знає що робити, а просто через те що в регіонах при владі залишилися старі люди – люди режиму Януковича.

Яскравим прикладом цьому послужила Одеса: потяг з сепаратистами з Севастополя спокійно, без зайвого шуму та огляду пройшов наш кордон і прибув до Одеси, хоча у СБУ була інформація, що в Одесі готують серйозні провокації. З цим питанням варто було б звернутися до глави прикордонної служби України Литвину. Сепаратисти в Одесі діяли підготовлено, це не були прості активісти, в більшості своїй це були добре підготовлені озброєні люди, яких до всього іншого прикривала одеська міліція. результат – 42 загиблих в основному від кульових поранень калібру 7,62 мм – автомат Калашникова. Якщо нам всім не зраджує пам’ять, то на Майдані зброя з’явилася тільки до початку лютого. Пожежа в будинку Профспілок – ще одна окрема сумна історія. Чому пожежні розрахунки їхали до місця виклику 20 хвилин, коли найближча пожежна станція знаходиться в 5 хвилинах ходьби. Але  апофеозом всієї цієї жахливої ​​історії стало те, що сьогодні всіх затриманих з цього інциденту проросійських активістів звільнили. Тут же з’являються питання: «Звідки або як дізналися, у скільки їх будуть перевозити до суду?», «Чому прокуратура області втручалася в плани перевезення затриманих, а потім взагалі наказала їх відпустити?», «Хто буде нести покарання за всі ці дії?» і ще багато-багато питань. Арсеній Яценюк, який прилетів до Одеси, звільнив усіх високопосадових осіб одеської міліції, але  «Ким їх замінити?», «Чому просто звільнив, а не посадив за практично явну зраду Батьківщині?». Багато жителів Одеси висловлюють думку, що це помста Путіна за гучну пісню, яку виконали фанати одеського «Чорноморця» та харківського «Металіста». Одеський епізод ще довгий час будуть розслідувати, але винних, швидше за все, так і не знайдуть, а тим часом 7 травня «Чорноморець» грає з «Динамо» в Києві, і вже надійшла інформація, що і тут не буде все спокійно.

У п’ятницю вранці АТО перейшла в активну фазу, про це о 9 ранку заявив в. про. президента України О.Турчинов. Бліцкриг не вдався, знову стався витік інформації, і більшість сепаратистів встигло сховатися в невідомому напрямку, але навіть цей факт не зміг спростити українським військовим проведення операції. За найостаннішими даними, втрати з боку української армії та Національної гвардії складають 22 загиблих і 17 поранених (ТСН ), про втрати серед сепаратистів інформації немає. Звільнено місто Краматорськ, а також частково місто Слов’янськ, який є центром сепаратистів.

Водночас сепаратисти активізувалися в Луганську і Донецьку, продовжили захоплювати адміністративні будівлі і захоплювати в заручники українських журналістів. Як відзначають спецслужби США, в Україну за цю добу перекинули понад 200 диверсантів з Криму і РФ.

Чим ближче 9 і 11 травня, тим напруженішою стає ситуація, тим більше міжнародна спільнота сьогодні дуже сильно стурбувався заявою Кремля про те, що Росія має повне право вводити свої війська на територію України, а от НАТО – ні. РФ мотивувала свою заяву тим, що це буде зроблено для захисту російськомовного населення, чиї права і свободи обмежуються. На це український представник в ООН заявив наступне: «Перш ніж лізти в іншу країну зі своїми гаслами та своєю правдою, перевірте, чи не порушуєте ви права національних меншин у своїй власній країні», цим самим зробивши натяк на проблему української діаспори в РФ.

«Для України настав найважчий і переломний момент, коли всім треба згуртуватися і підтримувати один одного, заради майбутнього всієї країни», – заявив Дональд Туск. Багато експертів схиляються до того, що якщо Росія не зможе якось дестабілізувати ситуацію до 30 травня, і Україна отримає нового президента, якого визнає інше світове співтовариство, то Білокам’яна понесе найбільше приниження за весь останній період своєї історії. І що б цього не допустити, Путін піде на все.

Читайте також: