fbpx
Економіка

У «Газпромі» бояться санкцій США і ЄС?

У російському «Газпромі» не виключають варіанту з можливим застосуванням санкцій до компанії. Йдеться про санкції, які накладуть на компанії групи «Газпром» західні держави. Про це повідомляється в звіті керівництва «Газпром» за підсумками 2013 року.

Нагадаємо, що «Газпром» реалізує істотну частину блакитного палива саме в країни Євросоюзу. Крім того, компанія закуповує обладнання і володіє профільними активами в країнах Європи. Велика частина зобов’язань і виручки «Газпрому» виражена в євро і доларах США.

«Розширення або введення нових санкцій проти групи "Газпром" може зробити сильний негативний вплив на фінансове становище, діяльність і результати діяльності компанії», – попередили в «Газпромі».

Крім того, в компанії остерігаються й ескалації конфлікту між Росією і Україною. У «Газпромі» відзначають, що введення міжнародних санкцій щодо компанії може викликати нестабільність торговельної діяльності, зниження ліквідності, а також серйозне падіння акцій «Газпрому». У звіті згадується і варіант з неможливістю залучення капіталу на зовнішніх ринках.

«В даний момент як і раніше неясно, чим закінчиться криза в Україні», – сказано в звіті.

Представники «Газпрому» побоюються того, що ескалація українського конфлікту зменшить довіру міжнародних інвесторів до Російської Федерації.

«Всі розбіжності з Україною можуть призвести до порушення експорту "Газпрому" до Європи з українського трубопроводу», – попередили в компанії.

Нагадаємо, що 28 квітня США розширили список санкцій проти Росії. У Вашингтоні вважають, що Кремль нічого не зробив для стабілізації ситуації в Україні.

«США зробили подальші дії у відповідь на провокаційні дії Росії щодо України», – заявили в Держдепі.

Читайте також: