fbpx
Здоров'я

Яценюк: Щороку українці витрачають 50 млрд гривень на ліки

Українські громадяни щорічно витрачають близько 50 мільярдів гривень на закупівлю медичних препаратів. Таку інформацію під час засідання Кабінету міністрів України оприлюднив глава уряду Арсеній Яценюк. Слова прем’єр-міністра передає РБК-Україна.

За словами Яценюка, приблизний обсяг ринку лікарських засобів та медичних препаратів в Україні складає 4,3 мільярда доларів.

Під час засідання прем’єр-міністр сказав, що в МОЗ у 2014 році оголосили тендерів на суму в 2,2 мільярда гривень. Йдеться про тендери на закупівлю лікарських засобів та медичних препаратів.

«Я вимагаю, щоб в 2014 році були проведені прозорі тендери», – заявив Яценюк.

Глава уряду нагадав і про «головну мету конкуренції». За його словами, під час проведення тендеру основна мета – отримати найнижчу ціну на медичні препарати.

«Міністерство охорони здоров’я України в 2014 році оголосило тендери на суму в 2,2 мільярда гривень на закупівлю лікарських засобів і медпрепаратів», – повідомив він.

Після цього прем’єр пояснив, що необхідна і особлива увага з боку громадськості, МВС та МОЗ України до зазначених тендерів. Як стверджує прем’єр-міністр, торік близько 80 % тендерів виграло лише 5 компаній. Загальна сума минулорічних тендерів також склала 2,2 мільярда гривень.

Крім того, прем’єр-міністр доручив митній службі та Міністерству охорони здоров’я в терміновому порядку розмитнити всі медичні препарати. Про це Арсеній Яценюк сказав, звернувшись до міністра охорони здоров’я України Олега Мусія.

«Що я просив би, пане міністре, я вчора звернувся до митної служби з проханням невідкладно розмитнити всі лікарські засоби, які в даний момент знаходяться на митниці», – заявив Арсеній Яценюк.

Читайте також: