fbpx
Ситуація на Південному Сході України

У східній Україні немає російських спецпідрозділів – Путін

Путін заявляє, що на сході України немає російських підрозділів, там тільки місцеві жителі.

 Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він сказав в ході «прямої лінії» з росіянами.

«Нісенітниця все це. Немає на сході України ніяких російських підрозділів, немає спеціальних служб, немає інструкторів, це все місцеві громадяни. Найкращим доказом цього є, що люди, що називається, в прямому сенсі слова, зняли маски», – сказав Путін.

За словами Путіна, він заявив західним партнерам, що цим людям нема куди йти, і вони нікуди не підуть, так як господарі цієї землі. Путін заявив, що потрібно з цим громадянами розмовляти.

Довідка УНІАН. У лютому-березні, коли російські військові окупували український Крим, Путін теж заявляв, що там немає російських військ. Після окупації Криму російськими військовими нелегітимна влада АРК 16 березня провела незаконний референдум і заявила, що майже 97 % осіб, що взяли в ньому участь проголосували за приєднання Криму до Росії.

18 ​​березня Путін і нелегітимні керівники кримської влади і Севастополя підписали договір між РФ і Республікою Крим про прийняття до Росії Криму і утворення в складі РФ нових суб’єктів. Ще через кілька днів Рада Федерації Росії одноголосно схвалив анексію Криму. Практично всі країни світу не визнали територіального розділу України, засудивши дії Кремля.

Після анексії Криму РФ не полишила спроб дестабілізувати ситуацію в Україні. 12-13 квітня російські збройні бойовики почали провокувати зіткнення на південному сході України і захоплювати адмінбудівлі. 15 квітня Служба безпеки України повідомила, що встановила особу ватажка російської диверсійної групи, яка тероризує місцеве населення, захоплює адміністративні будівлі, дестабілізує суспільно – політичну ситуацію в східних областях України. Ним виявився громадянин РФ, офіцер спецназу ГРУ генштабу збройних сил Росії Ігор Стрєлков. Саме його голос на записі телефонної розмови з московським куратором, оприлюдненої в ЗМІ 14 квітня, де він звітує про терор в Слов’янську і розстріл автомобіля з українськими правоохоронцями.

16 квітня СБУ повідомила, що на території України діє розгалужена агентурна мережа російських спецслужб, яку створювали з 2010 року. Один з керівників департаменту контррозвідки СБУ Віталій Найда заявив, що ця мережа утворювалася при злочинному потуранні колишнього керівництва СБУ. Як зазначив Найда, з початку вторгнення російських військ на територію Криму СБУ виявило близько 40 кадрових співробітників російських спецслужб, як серед громадян Росії, так і серед завербованих громадян України.

За його словами, за викритими фактами відкрито ряд кримінальних справ за статтями Кримінального кодексу: "Державна зрада", "Шпигунство", "Незаконне зберігання зброї або вибухових речовин", "Вчинення масових заворушень". "Перехоплені переговори свідчать, що диверсійними акціями керують співробітники Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил РФ", – сказав Найда. Він зазначив, що на території України з метою дестабілізації ситуації, захоплення будівель правоохоронних органів, викрадення зброї діють бійці 45-го окремого гвардійського розвідувального полку спеціального призначення, що дислокується в місті Кубинка – 1 Московської області.

За словами Найди, саме ці спецназівці чинять активний опір правоохоронним органам. Також чітко встановлено, що саме ці люди захоплювали адмінбудинки в АР Крим, зокрема Верховної Ради і Ради міністрів АРК. Пізніше вони спробували організувати і привести до заворушень у Миколаєві та Одесі.

Як зазначив Найда всіма цими діями, як у Криму, так і на Сході країни, керує офіцер російської армії Стрєлков по прізвиську "Стрєлок". Найда зазначив, що бійці 45-го окремого гвардійського розвідувального полку спеціального призначення брали участь у чеченській та грузинської кампанії, а безпосередньо Стрєлков викрадав чеченських громадян і вивозив їх в РФ.

Джерело: УНІАН

Читайте також: