fbpx
Право

Верховна Рада посилила кримінальну відповідальність за сепаратизм

Чиновникам-сепаратистам можуть дати від 5 років до довічного.

 Верховна Рада посилила кримінальну відповідальність за вчинення злочинів проти національної безпеки України. Депутати 231 голосом підтримали в цілому відповідний законопроект, внесений нардепом Сергієм Соболєвим, передає кореспондент УНН.

Зазначений документ передбачає позбавлення волі на строк від 3 років до довічного ув’язнення за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Давати від 3 до 5 років передбачено за публічні заклики чи розповсюдження матеріалів щодо зміни меж державного кордону або порушення конституційного ладу.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

На строк від 5 до 10 років каратимуть, якщо "сепаратистом" є представник влади. У разі ж, якщо сепаратистські дії призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків, то винні особи можуть отримати від 10 до 15 років, або довічне ув’язнення.

Також документ посилює відповідальність за державну зраду. Цей злочин каратиметься позбавленням волі від 12 до 15 років. Також до 15 років саджатимуть за диверсію і шпигунство.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Документом вводиться відповідальність за блокування військових частин. За такі дії будуть саджати на термін від 5 до 15 років. Цим же документом посилено відповідальність за блокування аеродрому, вокзалу або іншого транспортного підприємства. За такі дії пропонується позбавляти волі на строк від 5 до 8 років, а якщо блокування призвело до загибелі людей, то будуть "садити" на строк від 8 до 15 років.

Джерело: УНН

Читайте також: