fbpx
Новини світу

Володимира Путіна необхідно судити в Гаазькому трибуналі, – Лех Валенса

Президента Російської Федерації Володимира Путіна треба судити в Гаазькому трибуналі або в іншій міжнародній судовій організації, вважає екс-президент Польщі, лауреат Нобелівської премії миру Лех Валенса. Про це він заявив в інтерв’ю відомому польському виданню Rzeczpospolita.

«Не можна порушувати договори, норми і створювати небезпеку для народів світу. Необхідно щось зробити, щоб кожен знав, що за такі дії буде судимий. Для цього необхідно організувати світову комісію і почати судовий процес проти Російської Федерації. Світ повинен об’єднатися в спільну силу, яка змусить Володимира Путіна вибрати поведінку, яка гідна XXI століття», – заявив Лех Валенса.

Згідно з думкою колишнього глави держави, введені щодо Російської Федерації санкції зовсім недостатні. Валенса вважає, що Росію потрібно виключити з економічних систем, наскільки це буде можливо. «Перша помилка Заходу коштувала польській державі п’ятдесяти років комунізму. Країни західної Європи і Сполучені Штати Америки щодо України зараз роблять таку ж помилку», – зазначив лауреат Нобелівської премії миру.

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

Нагадаємо, 3 квітня 2014 року американський президент Барак Обама підписав «Акт про підтримку цілісності, суверенітету, економічної стабільності і демократії в Україні», який передбачає виділення Україні фінансової допомоги, а також санкції у зв’язку з анексією Російською Федерацією Криму. Закон ухвалила у вівторок, 2 квітня, Палата представників, а раніше він був затверджений Сенатом США. Зокрема, документом передбачається виділення українському уряду допомоги в сумі 150 мільйонів доларів, а також надання Україні гарантій по кредиту в розмірі одного мільярда доларів. Поряд з цим даний акт дозволяє вводити санкції у відповідь на анексію АР Крим. Санкції передбачають заборону в’їзду на територію США ряду українських і російських громадян і блокування їх активів у країні. Дані заходи будуть застосовані до осіб, які причетні до порушення прав людини і насильства в Україні, до підриву суверенітету цієї держави, а також до осіб, які були викриті в корупційних злочинах в Україні.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

Відзначимо, 17 і 21 березня цього року Євросоюз ввів санкції щодо 33 кримських і російських чиновників. Їм було заборонено в’їзд в держави Європейського союзу, а їх активи були заморожені. Аналогічні санкції були введені США та деякими іншими країнами. Ряд держав, серед яких Канада, США, Норвегія, ФРН заявили про припинення військової співпраці з Російською Федерацією.

27 березня Генасамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла резолюцію, яка підтверджує територіальну цілісність України і засуджує вторгнення Росії до Криму. За ухвалення даної резолюції проголосували 100 членів Асамблеї. Проти, крім Російської Федерації, виступили 10 держав: Болівія, Вірменія, Білорусь, КНДР, Куба, Нікарагуа, Сирія, Судан, Зімбабве та Венесуела. Ще 58 делегацій, включаючи КНР, утрималися.

Читайте також: