fbpx
Спорт

У стані Шумахера намітилися позитивні зміни

 Як повідомив сьогодні, 4 квітня, головний анестезіолог-реаніматолог Мінздоровсоцрозвитку РФ Ігор Молчанов, зміни в стані німецького гонщика Міхаеля Шумахера, що знаходиться в комі, але "подає ознаки свідомості і пробудження", однозначно не можна трактувати як початок його одужання, хоча вони можуть говорити про поступовий його вихід з коматозного стану.

Нагадаємо, що Шумахер, катаючись 29 грудня 2013 року на лижах у французькому Мерібелі, впав, вдарившись головою об каміння. Автогонщик, якому виповнилося 45 роки 3 січня цього року, знаходиться в Гренобльському госпіталі в стані штучної коми.

Читайте також:  Олімпіада 1936: Як Гітлер поширював нацизм через спорт

Сьогодні, 4 квітня, менеджер спортсмена Сабіна Кем заявила журналістам, що Шумахер подає ознаки пробудження.

"Це є поступовим і повільним виходом із коми. Але говорити це за очі некоректно, а прогнозувати що-небудь, не бачачи пацієнта, і зовсім, неможливо", – сказав Ігор Молчанов.

Реаніматолог зазначив, що світовій медицині відомі випадки, коли людина поверталася до життя після більш тривалого терміну, зокрема, і після 17 років перебування в комі.

Читайте також:  Олімпіада 1936: Як Гітлер поширював нацизм через спорт

"З коми пацієнти можуть виходити по-різному. Можуть повільно, а можуть і швидко. Це річ непередбачувана", – зазначив реаніматолог.

За словами Молчанова, провідну роль у тому, наскільки швидко людина може відновитися після коми, грають тяжкість, обсяг і локалізація травми.

"Вік також відіграє роль, але можна сказати, що не ведучу. Найважливіший фактор – як лікують", – зазначив лікар.

Читайте також: