fbpx
Політика

«Я ніколи не давав ніяких вказівок стріляти», – Янукович

 Журналісти під час спілкування з екс-президентом України Віктором Януковичем вкотре спробували дізнатися у нього, хто ж стріляв на Майдані, що це були за снайпери і хто за ними стояв.

Як зазначив Віктор Янукович, в той період часу, коли почалася стрілянина, велися переговори між владою і опозицією за участю глав МЗС Франції, Німеччини та Польщі. При цьому він звернув увагу на те, що стрілянина велася саме з тих будівель, які перебували під контролем опозиції.

«Відразу після підписання угоди 21 числа я почав виконувати ту частину зобов’язань, яку брала влада. І я, як президент, підписав цю угоду і, не відкладаючи, дав завдання правоохоронцям відступити від Майдану і почати відправку спецпідрозділів у місця постійної дислокації», – додав Віктор Янукович.

Читайте також:  Словаччина - не Угорщина, а Фіцо далеко до Орбана

За його словами, у відповідь на ці кроки, радикальна частина Майдану почала стріляти.

Віктор Янукович підкреслив, що він ніколи не давав ніяких вказівок стріляти і, наскільки йому відомо, зброя ніколи не видавалася тим спецпідрозділам, які брали участь у захисті державних установ.

«Вони виконували закон», – заявив екс-президент.

Як вважає Віктор Янукович, ніяка влада не варта ні краплі пролитої крові і, як він стверджує, він завжди сповідував цей принцип. Зокрема, як нагадав колишній український лідер, в 2004 році, під час Помаранчевої революції, він не допустив зіткнень протиборчих сторін.

«Я сам звернувся до своїх прихильників і сказав, щоб вони відступили», – зазначив Віктор Янукович.

Як він повідомив, у випадку з Майданом він також не змінив своїх принципів. При цьому Віктор Янукович звернув увагу на те, що неодноразово чув докір на свою адресу, що необхідно було застосовувати більш рішучі дії щодо Майдану.

Читайте також:  Проросійський екс-президент Чехії, який товаришує із сепаратистами Закарпаття, "наїхав" на чинну владу республіки через Фіцо

«Але у мене, я вам скажу, не піднімалася рука це зробити. Я не міг цього зробити. Це суперечило моїм принципам», – сказав він.

В цілому, як вважає екс-президент, Майдан розділився з часом на дві частини – на мирних людей і радикальну частину.

«Я вважав, щодо другої необхідно було приймати спільне рішення – і влади, і опозиції. Роззброїти людей, які несуть загрозу безпеці країни. Але цього, на жаль, не відбулося. Зараз же цією проблемою, як ми бачимо, займаються і нинішні правителі», – підсумував Віктор Янукович.

Читайте також: