fbpx
Економіка

Тарифи на газ для населення будуть вищими, ніж прогнозували

Нещодавно міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що з 1 травня тарифи на газ для населення України можуть підвищитися в середньому на 50 %. Цю інформацію пізніше підтвердив і глава правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв. Але сьогодні міністр фінансів Олександр Шлапак своєю заявою, напевно, «добив» більшу частину українського населення, заявивши, що підвищення ціни на газ для населення досягне 73 %. Все залежатиме від категорії споживання газу. Більше всіх платитимуть ті, хто використовує газ без центрального опалення.

 «Ми розділили все населення на три категорії: ті, хто споживає до 2,5 тисячі кубометрів, – 48 %. До шести тисячі кубометрів – 63 %. І від шести тисяч кубометрів ми піднімаємо ціни на 62 %. Найбільше підвищення торкнеться тих, хто використовує газ виключно як газ, без центрального опалення. Ми вважаємо можливим підняти цю ціну на 73 %», – заявив Олександр Шлапак.

 За словами міністра, підвищення тарифів на газ для населення 2014 роком не скінчиться. Ціна на газ буде збільшуватися щорічно 1 травня протягом 2015-2017 років.

 «Так, за чотири роки ми плануємо вийти на 100 % покриття собівартості як ціни газу, так і тарифів на тепло», – розповів міністр про урядові плани.

 До слова, на сьогоднішній день українці платять за тисячу кубометрів газу 841 гривню, а ціна на тепло – 610 гривень за Гкал. Але скоро все зміниться.

 «Ми встановлюємо єдину ціну – 1309 гривень за тисячу кубометрів газу і для тих будинків, які використовують тільки газ, і для тих, хто використовує і газ, і тепло центрального опалення», – підкреслив міністр.

Читайте також: