fbpx
Політика

Кандидатам у президенти, які завідомо програють, варто було перерахувати суму застави на підтримку ЗС України – Томенко

 Як повідомив народний депутат України Микола Томенко, він уже кілька років разом з експертами намагається вибудувати цивілізовану систему президентської виборчої кампанії в Україні, яка б дала можливість підняти престижність і авторитетність інституту кандидата в президенти.

За його словами, у більшості країн, щоб отримати такий статус, необхідно пройти систему відбору – або внутрішнього, або депутатського, або фінансового.

Як нагадав Микола Томенко, він був ініціатором введення грошової застави і, як він зазначив, вже сьогодні ця застава в розмірі 2,5 мільйонів гривень грає певний позитивний фактор.

«Принаймні, «політично божевільних» кандидатів ми вже не бачимо. Адже для того, щоб зареєструватися, потрібно хоча б знайти суму в 2,5 млн грн. Зате ця сума виявилася недостатньою для того, щоб не реєструвалася інша категорія – так звані «політично неадекватні» кандидати, які все одно йдуть на вибори, прекрасно розуміючи, що не перетнуть навіть 1 – процентного бар’єру», – сказав політик. За словами Миколи Томенка, нинішня виборча кампанія – рекордна за кількістю таких «політично неадекватних» кандидатів.

Читайте також:  Очільник МЗС Угорщини знову погрожує Україні

Враховуючи практику попередніх президентських виборів, нардеп сумнівається в тому, що з нинішніх кандидатів більше десяти наблизяться до позначки в 1 % голосів. Тому, як зазначив політик, складно пояснити логіку їх участі, окрім як політичною неадекватністю.

Він переконаний, що необхідно і далі працювати над поліпшенням виборчого законодавства та, швидше за все, до грошового залогу слід додати так званий французький принцип виборчої кампанії, коли для того, щоб остаточно отримати статус кандидата, необхідно заручитися відповідною підтримкою з боку представників місцевого самоврядування в більшості регіонів.

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

«За будь-яких обставин, сьогодні, коли Україна все ще де-факто перебуває у стані війни з Росією, щонайменше ті політики, які очевидно наберуть соті або десяті відсотки краще б перерахували ті 2,5 млн грн на підтримку Збройних сил України та отримали за це реальну подяку від українського народу», – підсумував Микола Томенко.

Читайте також: