fbpx
Економіка

Електронна Книга обліку доходів і витрат

  З метою створення комфортних умов ведення бізнесу в Україні Міністерством доходів і зборів України забезпечено впровадження електронного сервісу «Електронний кабінет платника податків» в підсистемі якого передбачено режим «Ведення Книги обліку доходів і витрат в електронному вигляді та формування податкової декларації» для фізичних осіб-підприємців, які здійснюють діяльність на загальній системі оподаткування.

 З 1 січня 2014 року фізичні особи — підприємці мають можливість за власним бажанням обрати ведення Книги обліку доходів і витрат (далі – Книга) в електронній формі.

 У разі обрання платником ведення Книги в електронній формі, підприємці зобов’язані звернутись до територіального органу Міндоходів за місцем обліку та укласти договір на отримання посиленого сертифікату відкритих ключів, сформованих акредитованим центром сертифікації ключів ІДД Міндоходів.

 За допомогою електронного ключа у сервісі «Електронний кабінет платника податків» в режимі «Ведення Книги обліку доходів і витрат в електронному вигляді та формування податкової декларації» необхідно сформувати заяву на отримання Книги і надіслати її до органу Міндоходів за місцем податкового обліку засобами електронного зв’язку.

 Територіальний орган Міндоходів за місцем податкового обліку фізичної особи – підприємця реєструє заяву на отримання Книги у реєстрі поданих заяв та протягом 3 робочих днів формує і надсилає повідомлення про реєстрацію Книги із зазначенням реєстраційного номера Книги та дати її реєстрації.

 Після отримання фізичною особою – підприємцем повідомлення про реєстрацію Книги така особа здійснює операції з її ведення згідно «Порядку ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи-підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які проводять незалежну професійну діяльність», затвердженого наказом Міндоходів від 16.09.2013 № 481. При цьому фізичною особою — підприємцем записи в електронній Книзі виконуються за підсумками робочого дня протягом якого отримано дохід.

  За матеріалами: ДПІ у Київському районі м. Донецька ГУ Міндоходів в Донецькій області

Читайте також: