fbpx
Шоу-бізнес

Оскар-2014. Переможці в основних номінаціях

 У ніч на 3 березня в Лос-Анджелесі відбулася 86-а церемонія вручення премії «Оскар».

Лідерами за кількістю номінацій стали такі картини, як: «Гравітація» і «Афера по-американськи», які претендували на 10 нагород. Драма «12 років рабства» була висунута в 9 категоріях.

В результаті, фільм «12 років рабства» був визнаний «Кращий фільмом».

«Оскар» за кращу режисуру дістався Альфонсу Куарону, який зняв «Гравітацію».

Приз за «Кращу чоловічу роль» отримав Меттью МакКонахі, який зіграв у картині «Далласький клуб покупців». Ну а «Кращою актрисою року» стала Кейт Бланшетт за роль у картині «Жасмин».

Джаред Лето отримав золоту статуетку за перемогу в номінації «Краща чоловіча роль другого плану» за роль у картині «Далласький клуб покупців», а Люпіта Ніонго здобула перемогу в номінації «Краща жіноча роль другого плану» за роль у фільмі «12 років рабства».

Нагороду за кращий оригінальний сценарій отримав Спайк Джонз за трагікомедію «Вона». Приз за кращий адаптований сценарій отримав Джон Рідлі, що переказав автобіографію Соломона Нортапа «12 років рабства» для однойменного фільму Стіва Маккуїна.

Екранізація роману «Великий Гетсбі» База Лурмана отримала «Оскари» у номінаціях «Кращий художник-постановник» і «Кращі костюми».

Картина «Гравітація» отримала чимало нагород в технічних номінаціях: за «Кращу операторську роботу» (Еммануель Любецькі) і кращий монтаж (Альфонсо Куарон і Марк Сенгер), за кращу музику (Стівен Прайс), за звук і звуковий монтаж, а також статуетку за найкращі спецефекти.

«Кращим повнометражним анімаційним фільмом» стало «Холодне серце» Кріса Бака і Дженніфер Лі. Цей мультфільм обійшов блокбастери «Сімейка Крудс» і «Бридкий я 2» і акварельну анімацію «Ернест і Селестина: Пригоди мишки і ведмедя» (Франція – Бельгія). Також «Холодному серцю» дісталася і статуетка у номінації «Краща пісня» – за композицію «Let It Go».

Золоту статуетку в номінації «Кращий фільм іноземною мовою» отримала картина «Велика краса» режисера Паоло Соррентіно. Вона обійшла такі роботи, як: «Зникле зображення» Ріті ПАНХ (Камбоджа), «Омар» Хані Абу-Ассада (Палестина), «Полювання» Томаса Вінтерберга (Данія) і «Розімкнуте коло» Фелікса ван Гронінгена (Бельгія).

Читайте також: