fbpx
Економіка

Про номер Свідоцтва платника ПДВ

  З 2014 року набрали чинності чергові зміни до Податкового кодексу України від 02.12.10 № 2755-VI. Одним із нововведень стало скасування свідоцтв платників ПДВ.

 Відповідно до нової редакції п. 183.11 ст. 183 ПКУ за запитом платника ПДВ контролюючий орган надає безоплатно та безумовно протягом двох робочих днів, що настають за днем отримання такого запиту, витяг з реєстру платників податку. Витяг діє до внесення змін до реєстру.

 Форма запиту про отримання витягу та витягу з реєстру платників податку затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

 Тобто, починаючи з 01.01.2014 свідоцтва платників ПДВ не видаються, а замість них за заявою платника ПДВ можна отримати витяг з реєстру платників ПДВ.

 Згідно листа Міністерства доходів і зборів України від 17.01.14 № 1094/7/99-99-19-04-02-17 платники податку на додану вартість не зазначають номера Свідоцтва платника ПДВ у наступних документах:

  •  податковій декларації з податку на додану вартість та додатках до неї;
  •  уточнюючому розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок;
  •  реєстрі виданих та отриманих податкових накладних;
  •  інших документах, форми яких передбачали зазначення цього реквізиту.

 Таким чином, відсутність номера Свідоцтва у податковій звітності з ПДВ, яка подається до органів Міндоходів після 1-го січня 2014 року (незалежно від податкового періоду, за який така звітність складена), не є порушенням порядку її заповнення та не є підставою для відмови у прийнятті органом Міндоходів такої звітності в паперовому чи електронному вигляді.

 Крім цього, відсутність у податкових накладних, складених після 1-го січня 2014 року в паперовому чи електронному вигляді, номера Свідоцтва продавця чи покупця не є порушенням порядку їх заповнення та не є підставою для відмови у їх реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. Також, податкові накладні, складені після 1-го січня 2014 року в паперовому чи електронному вигляді без зазначення номера Свідоцтва продавця чи покупця, не можуть бути виключені зі складу податкового кредиту платника податку – покупця, при умові дотримання інших вимог щодо оформлення податкових накладних.

 Це стосується також інших документів, складених після 1-го січня 2014 року, форми яких передбачали зазначення номера Свідоцтва.

  За матеріалами: ДПІ у Київському районі м. Донецька ГУ Міндоходов в Донецькій області

Читайте також: