fbpx
Економіка

НБУ збирається стабілізувати курс гривні

Уже найближчим часом обмінний курс американського долара до української гривні повинен стабілізуватися. Такі прогнози озвучив новий керівник Національного банку України Степан Кубів.

Нагадаємо, що Степана Кубіва призначили на посаду голови НБУ 24 лютого 2014 року. Рада підтримала звільнення з посади голови НБУ Ігоря Соркіна у зв’язку з відповідною заявою останнього.

«Я відчуваю відповідальність за зростання курсу американського долара. Особливо така проблема стосується тих громадян України, які отримують пенсії та чия заробітна плата знаходиться нижче за середній рівень», – заявив керівник Нацбанку.

Новоспечений глава НБУ розповів, що регулятор збирається вже цього тижня запропонувати уряду України курс, який дозволить стабілізувати ситуацію з доларом. Степан Кубів запевнив, що фахівці з НБУ володіють чіткою програмою кроків, які дозволять стабілізувати валютний курс в Україні. За його словами, незабаром НБУ запропонує свою програму на розгляд Верховної Ради України.

«Ми збирається вирішувати дане питання безпосередньо за участю уряду», – зазначив він.

Степан Кубів сказав, що сьогодні дуже важливо створити в Україні «сприятливий клімат для залучення іноземних інвестицій».

Додамо, що з початку лютого 2014 року курс американського долара до гривні збільшився приблизно на 14 %. У вівторок на міжбанківському ринку курс долара досяг 5-ти річного максимуму – 9,85 гривні.

Раніше повідомлялося, що НБУ створить новий інструмент для створення ліквідності банків. За наявними даними, відповідний «ліквідний документ» набере законної сили вже найближчим часом. Втім, представники Національного банку не стали уточнювати, про який конкретно «інструмент для створення ліквідності» йдеться.

Читайте також: