fbpx
Політика

М. Алмонд застерігає опозицію від надій отримати вигоди від взаємодії з “Правим сектором”

Співпрацюючи з "Правим сектором", опозиція довела ситуацію до точки неповернення – М. Алмонд.

Співпрацюючи з радикальними силами Майдану, опозиція довела ситуацію до точки неповернення, після чого вона вже не здатна її контролювати – вважає Марк Алмонд (Мark Almond), професор сучасної історії коледжу Оріел, Оксфорд (Великобританія). Про це він заявив ефірі каналу БТБ, передає УНН.

 Говорячи про співпрацю опозиції з радикалами, експерт зазначив: "Це може бути жахливе рішення. Ми в історії вже бачили, як закінчували ті, хто намагався прийти до влади за допомогою фашистських груп. Так, в 1922 році в Італії, в 1933 році – в Німеччині. Ультраправі групи придушували ті політичні сили, які намагалися використовувати їх".

 М. Алмонд застерігає опозицію від надій отримати вигоди від взаємодії з радикальними силами. "Яценюк і Кличко протягом трьох місяців сподівалися, що надмірна увага до протестів змусить президента Януковича піти на значні поступки. Але якщо уряд буде повалено шляхом путчу, сумніваюся, що ватажки радикальних сил визнають своїми лідерами керівників опозиційних партій, таких як Кличко або Яценюк. Я можу провести паралель з тим, як Муссоліні прийшов до влади. В 1922 році його підтримувало небагато виборців. Але він мав в запасі кілька тисяч учасників фашистської партії і невійськових організацій. Ліберальні сили тоді подумали, що вони будуть мати більшість у парламенті. Втім, їх швидко відтіснили, коли створювався новий режим. Для українських опозиційних політиків існує небезпека, що коли вони прийдуть до влади, то вже не зможуть контролювати непередбачувані і небезпечні сили ", – вважає він. Разом з тим він заявив, що самостійно ультраправі не зможуть прийти до влади законним шляхом. "Вони не мають повної підтримки навіть на Заході України, я вже не кажу про всю Україну. Вони сподіваються стати домінуючою групою завдяки насильству", – заявив експерт. "Я вважаю, що потрібно дистанціюватися від цих людей – на користь парламентської опозиції", – підкреслив він.

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

 При цьому він констатував : "Європейські дипломати, здається, закрили очі на діяльність радикальних груп. Вони кажуть про народне повстання, але в той же час самі віддали наказ про арешт радикалів – десь у Бельгії, Німеччині або Франції". "Проблема в тому, що зовнішня політика ЄС зараз слідує інтересам Вашингтона. Вашингтон знаходиться далеко від України, і конфлікт в країні не буде мати прямі наслідки для Штатів. Але для ЄС замовчування діяльності радикальних елементів в опозиції дуже небезпечне, оскільки якщо в Україні відбудеться новий виток економічної кризи, це вплине і на ЄС", – підсумував він.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

 Джерело: УНН

Читайте також: