fbpx
Економіка

Політична криза обійдеться Україні в 80 млрд доларів – експерт

Небажання опозиціонерів іти на поступки в питанні врегулювання політичної кризи і триваючі мітинги можуть створити серйозні проблеми для України. Зокрема, це може обернутися «серйозними економічними наслідками» для країни. Таку думку висловив економіст Владислав Старинець, передає РБК-Україна.

«Небезпечні наслідки штучної ескалації українського політичного конфлікту очевидні з точки зору економіки», – заявив економіст.

Він нагадав, що економічна сфера дуже вразлива для різних політичних коливань. Поки одні люди на мітингах вимагають відправити Януковича у відставку, міркує Старинець, інші українці «тихо йдуть в банки, де скуповують валюту і знімають депозити».

За словами експерта, при відсутності будь-яких економічних передумов українська гривня девальвує. Владислав Старинець підкреслив, що падіння гривні обумовлено суто політичними причинами.

Старинець попередив, що ескалація нинішнього політичного конфлікту в Україні призведе до серйозних наслідків. Він упевнений, що в такому випадку Україна ризикує втратити значні обсягів зовнішнього кредитного та інвестиційного фінансування.

«Очевидно, що на тлі палаючих автомобілів, вибухів у Будинку профспілок і стрілянини в захопленому КМДА розсудливі іноземні інвестори серйозно задумаються: чи варто вкладати гроші в Україну?», – підкреслив економіст.

Він нагадав, що основними кредиторами для України є Росія (15 мільярдів доларів), Китай (30 мільярдів доларів), Євросоюз (20 мільярдів євро) і МВФ (15 мільярдів євро).

Експерт додав, що в сформованій ситуації опозиціонери повинні проявити конструктивну позицію для врегулювання політичної кризи.

«Для України зараз ще не все втрачено. Кілька місяців млявого путчу, і з економічною стабільністю в Україні можна буде надовго попрощатися», – підсумував експерт.

Читайте також: