fbpx
Економіка

«Ситуація на валютному ринку керована», – НБУ

У Національному банку України вважають, що нинішня ситуація на валютному ринку є керованою. Таку думку під час прес-конференції висловив голова групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький. Слова представника НБУ передає РБК-Україна.

Як підкреслив Валерій Литвицький, на курс гривні вплинули різні «ситуативні чинники». У першу чергу, зазначив він, йдеться про політичні фактори. Фінансист сказав, що незабаром всі ці фактори відійдуть на другий план.

«Чим швидше буде нормалізація інших сегментів внутрішньополітичної ситуації, тим швидше процес перекуповування валюти буде замінений процесом перепродажу», – пояснив радник НБУ.

На думку радника НБУ, фундамент, який був закладений на валютному ринку України в 2013 році, позитивний. Зокрема, додав він, зараз в Україні стабільні ціни, а також привабливі відсоткові ставки за депозитами. Крім того, економічна активність в Україні почала входити в «фазу відновлення».

Фінансист вважає, що нинішній ажіотаж на валютному ринку активно підігрівається спекулянтами. Незважаючи на це, українські громадяни не почали масову скупку валюти. Саме це, впевнений Литвицький, і дозволяє зберігати стабільну ситуацію з валютою.

«Ми вважаємо, що сформована ситуація на валютному ринку керована. Коливань, які зайшли б за межу неповернення, зараз немає», – запевнив Литвицький.

Серед «ситуативних чинників» Валерій Литвицький виділив очікування нового Кабінету міністрів України.

«Який буде уряд? Яким чином це вплине на перспективи фінансового та торговельного співробітництва з тими державами, які впливають на платіжну позицію України? Потрібно чекати», – підкреслив Литвицький.

Крім того, міркує експерт, вплив на «валютне питання» в Україні надає і дискусія щодо зміни Конституції.

Читайте також: