fbpx
Політика

Опозиціонери звинувачують владу в збагаченні на падінні курсу гривні

В опозиції звинуватили уряд у збагаченні на падінні курсу гривні.

   Представники ВО "Свобода" та "Уряду національної альтернативи" у заяві щодо девальвації національної валюти наголосили, що "різке падіння курсу національної валюти протягом останніх днів свідчить про те, що нинішній режим, незважаючи на катастрофічний стан економіки, використовує жорстке політичне протистояння для додаткового збагачення "своїх", повідомляє УНН з посиланням на прес-службу ВО "Свобода".

 При цьому, на думку опозиціонерів, сьогоднішні тимчасові керівники уряду, "намагаючись замаскувати недолугість ухвалених рішень та бездіяльність або некомпетентність керівництва Національного банку, нав’язують суспільству думку про "негативний вплив Майдану" на стан економіки в країні".

 "Довготривале скорочення промислового виробництва, падіння ВВП, відсутність належних інвестицій у конкурентоспроможні галузі української економіки, ігнорування потреби модернізації основних засобів виробництва та орієнтація на співпрацю з нестабільними ринками Митного союзу, нищення малого та середнього бізнесу – всі ці фактори підсилили тиск на гривню.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

 Платіжний баланс України вже багато років негативний (включно з реальним платіжним балансом 2013 року, попри статистичні махінації уряду), торговельний баланс і поготів. На цьому тлі замість того, щоби розвивати внутрішній ринок та галузі з високою доданою вартістю, влада систематично працює на короткострокові інтереси кількох сировинних напрямків, контрольованих її утриманцями", – наголошується у заяві.

 Тому, на думку представників опозиції, "очевидно, що владна вертикаль вирішила використати слушний для себе момент і елементарно дозволяє безконтрольну девальвацію, пояснюючи це нібито "політичною нестабільністю".

 "Разом з тим, операції на валютному ринку миттєво збагачують структури, що мають доступ до необмеженого фінансування. Прізвища власників цих компаній добре відомі всій країні. Слід також пам’ятати, що девальвація гривні вкрай вигідна експортним підприємствам основних спонсорів влади. Девальвація гривні вигідна владі ще й тому, що за допомогою цього примітивного інструменту уряд буде імітувати виконання бюджету", – додали автори звернення.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

 "Постає запитання: яким чином держава збирається виконати заплановане збільшення бюджету, якщо минулого року дохідну частину державного і більшості місцевих бюджетів не виконано, а будь-які передумови для економічного зростання в країні відсутні? Очевидно, що виконання державного та місцевих бюджетів можна буде "забезпечити" лише внаслідок інфляційних процесів, які неодмінно будуть спричинені девальвацією гривні.

 Отже, є всі підстави стверджувати, що девальвація гривні була плановою. З одного боку – багатомільйонні надприбутки "сім’ї", з іншого – подальше зубожіння українців, зупинити яке не зможуть уже жодні "соціальні ініціативи", – йдеться у оприлюдненій заяві.

 Джерело: УНН

Читайте також: