fbpx
Політика

Якщо ситуація в Україні не поліпшиться, Німеччина введе санкції проти української влади – ЗМІ

Глава МЗС Німеччини пригрозив українській владі санкціями, якщо не буде знайдено політичного рішення виходу з кризи – ЗМІ.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк- Вальтер Штайнмаєр пригрозив української влади санкціями, якщо так і не буде знайдено політичного рішення виходу з кризи. Про це він сказав у понеділок, 3 лютого, в інтерв’ю німецькому громадському мовнику ARD, відразу ж після повернення з Лондона.

« Санкції ми повинні зараз продемонструвати як загрозу », – цитує його слова інформаційне агентство Reuters.

За словами міністра, потрібно бути готовим до такого кроку, якщо ситуація в Україні не поліпшиться, а в переговорах між урядом і опозицією не намітиться просування. « Україна – це той випадок, коли ми повинні діяти, щоб допомогти сторонам знайти політичне рішення і не допустити більшого застосування насильства. Ми цим займаємося, я цим займаюся. Сподіваюся, що в кінцевому підсумку – успішно », – додав він.

Водночас «Німецька хвиля » нагадує, що ще в п’ятницю, 31 січня, Федеральний канцлер ФРН Ангела Меркель висловилася проти введення санкцій.

Ситуація в Україні, де тривають масові протести, залишається, за словами Штайнмаєра, як на «пороховій бочці ». Відповідаючи на запитання ведучого про «Українському плані» ЄС і США, який передбачає виділення фінансової допомоги, Штайнмаєр заявив, що не потрібно з Росією « вступати в гонки, хто більше платить ». «Ми повинні бути зацікавлені в тому, щоб країна повернулася в нормальний стан, щоб з переговорів між учасниками протестів і Президентом з’явилося щось, що стало б основою для політичного майбутнього країни», – пояснив Штайнмаєр.

Читайте також:  Проросійський екс-президент Чехії, який товаришує із сепаратистами Закарпаття, "наїхав" на чинну владу республіки через Фіцо

Як повідомляє «Українська правда», за словами глави МЗС Німеччини, в понеділок «протягом дня проходили контакти між представниками опозиції і президентом», «йшлося про можливість випустити в’язнів».

«Але найважчий етап ще не досягнутий, йдеться про зміну Конституції, щоб урізати права президента і наділити більшими правами уряд, повернутися в Україну до Конституції 2004 року. Це той важкий етап роботи, який ще потрібно зробити всім причетним до ситуації. Не хочу бути дуже оптимістичним, але – маленькі рухи, які означають надію», – заявив Штайнмаєр. Він висловив сподівання, що в Росії правильно оцінюють ситуацію, і що конфлікт в Україні не повториться, що не буде нових вбитих і поранених. «На щастя, останні дні і ночі цього не повторилося. Вдалося навіть досягти дозволу на виїзд для одного з поранених, пана Булатова… », – зазначив дипломат.

Читайте також:  Макрон у Празі обговорить закупівлю снарядів для України 

Глава МЗС висловив думку, що Німеччина повинна стати на чітку позицію щодо українського керівництва.

«Санкції ми повинні зараз продемонструвати як загрозу. Ми повинні бути готові до відповідного моменту (щоб заявити про загрозу санкцій), якщо протягом наступних днів не буде досягнуто прогресу в переговорах, якого ми очікуємо і вимагаємо», – заявив він. «Я сподіваюся, що всі сторони в Україні знають, що нічого не покращиться, якщо зараз відмовитися від роботи над політичним виходом із ситуації», – додав дипломат.

Нагадаємо, що Євросоюз перевіряє можливість надати Україні фінансову допомогу для стабілізації економіки. Ці наміри в понеділок, 3 лютого, підтвердив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Крім того, прес -секретар Держдепартаменту США Дженніфер Псакі заявила, що Вашингтон і Брюссель почали консультації з цього приводу. За її словами, поки ці консультації знаходяться на "дуже попередній стадії ".

Як стало відомо, заступник голови Держдепартаменту у справах Європи і Євразії Вікторія Нуланд на цьому тижні знову відвідає Київ.

За матеріалами: УНІАН

Читайте також: