В Україні з 1 лютого набув чинності новий закон про вибори

В Україні в суботу, 1 лютого 2014 року, набирає законної сили новий закон про вибори. Йдеться про законопроект № 709 -VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення законодавства України з питань проведення виборів».

 Варто відзначити, що новий закон про вибори є «євроінтеграційним». Прийняття саме цього закону раніше вимагали представники Євросоюзу. У свою чергу, представники ЄС повинні були «дати добро» на підписання з Україною угоди про асоціацію.

 Даний закон був розроблений двома народними депутатами України від фракції «Партії регіонів», – Володимиром Олійником та Олександром Єфремовим. Крім того, документ був підготовлений з урахуванням рекомендацій та висновків місії зі спостереження за виборами до Верховної Ради (28 жовтня 2012 року) ОБСЄ/БДІПЛ.

Related Post

 За новим законом передбачається, що реєстрація кандидатів у депутати по мажоритарних округах здійснюється тільки представниками ЦВК України. Також в ЦВК стверджують форму, зміст і колір виборчих бюлетенів. Це стосується і бюлетенів на одномандатних округах.

 Нагадаємо, що в одній з версій «виборчого законопроекту» пропонувалося, щоб бюлетені в кожній окружній комісії були різними. Наприклад, різного кольору і різного змісту.

 Крім того, за новим законом забороняється змінювати межі виборчих округів протягом усього виборчого процесу. Зміни кордонів протягом виборчого процесу було дозволено на останніх виборах в Раду.

 ЦВК України максимум через 175 днів після голосування повинен опублікувати на офіційному сайті список одномандатних округів, вказавши в ньому номера та адреси приміщень виборчих комісій. На другий день після старту виборчого процесу ЦВК України має опублікувати зазначені дані в загальнодержавних, приватних та регіональних ЗМІ.

Leave a Comment