fbpx
Економіка

Відшкодування податку на додану вартість – акценти на головне!

 Відповідно до пункту 200.1 статті 200 Податкового кодексу сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.

 При від’ємному значенні суми, розрахованої згідно з пунктом 200.1 статті 200 Податкового кодексу, така сума враховується у зменшення суми податкового боргу з податку, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до цього Кодексу), а в разі відсутності податкового боргу – зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

 Якщо в наступному податковому періоді сума, розрахована згідно з пунктом 200.1 цієї статті, має від’ємне значення, то:

  1.  бюджетному відшкодуванню підлягає частина такого від’ємного значення, яка дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів/послуг у попередніх та звітному податкових періодах постачальникам таких товарів/послуг або до Державного бюджету України, а в разі отримання від нерезидента послуг на митній території України – сумі податкового зобов’язання, включеного до податкової декларації за попередній період за отримані від нерезидента послуги отримувачем послуг;
  2.  залишок від’ємного значення попередніх податкових періодів після бюджетного відшкодування включається до складу сум, що відносяться до податкового кредиту наступного податкового періоду.
Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

 Загалом, протягом 2013 року було заявлено про отримання бюджетного відшкодування податку на додану вартість на розрахунковий рахунок 421 суб’єктом господарювання, що зареєстровані у Шевченківському районі міста Києва, на загальну суму 572 мільйони гривень. Станом на 1 січня 2014 року підприємства на свої розрахункові рахунки вже отримали 336 мільйонів гривень із загальної суми, заявленої до відшкодування!

  За матеріалами: ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів м. Києві

Читайте також: