fbpx
Економіка

Держава – надійна підтримка малого бізнесу

  Підприємництво, як одна із конкретних форм прояву суспільних відносин, не тільки сприяє підвищенню матеріального і духовного потенціалу суспільства і створює сприятливий грунт для практичної реалізації здібностей і талантів кожного громадянина, але й веде до єднання нації, збереження її національного духу і національної гордості.

 Саме малий бізнес з його більшою мобільністю, швидкою окупністю і духом конкуренції здатен стати основним двигуном національної економіки.

 Для того, щоб мале підприємництво могло виконувати свої соціально-економічні завдання, необхідно підвищувати життєздатність (стійкість) суб’єктів малого підприємництва. Це, у свою чергу, стає можливим лише за умов реалізації комплексу цілеспрямованих, дійових заходів із підтримки малого підприємництва.

 Мета державної підтримки бізнесу – створення рівних умов для всіх суб’єктів господарювання, зайнятих у сфері бізнесу. Особливо в такій підтримці потребує малий і середній бізнес. На сьогодні Україна, як самостійна, суверенна держава, гарантує всім підприємцям, незалежно від обрання ними організаційних форм підприємницької діяльності, рівні права і створює рівні можливості для функціонування. Вона забезпечує доступ до матеріально-технічних, фінансових, трудових, інформаційних, природних та інших ресурсів, за умови виконання суб’єктами господарювання вимог, передбачених законодавством.

 Формування державної політики щодо підтримки малого підприємництва, визначення шляхів її реалізації повинно бути не лише об’єктивною необхідністю переходу до ринку, а й невід’ємною частиною загальнодержавних соціально-економічних перетворень в Україні. Це сприятиме формуванню чисельного середнього класу суспільства, який є основою ринкових перетворень та гарантом незворотності економічних процесів.

 Протягом 2013 року діяв мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу. Майже 110 тис. підприємців Донецької області не перевірятимуться в наступному році у зв’язку із продовженням мораторію на перевірки у 2014 році.

 Спрощення процедур видачі документів дозвільного характеру, зменшення часових і грошових витрат при їх отриманні, скорочення кількості видів діяльності та робіт, які вимагають отримання дозволів – це сучасні європейські стандарти надання послуг державою бізнесу. Вирішення цих завдань забезпечить прискорене зростання національної економіки та процвітання суспільства в цілому.

  За матеріалами: ДПІ у Київському районі м. Донецька ГУ Міндоходів в Донецькій області

Читайте також: