Власенко запропонував свій варіант виходу з кризи

 Екс- депутат Верховної Ради України, захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко перерахував на своїй сторінці 15 рішень, які, на його думку, дозволять Україні вийти з тієї кризи, в якій вона опинилася.

1. Звільнення всіх політичних ув’язнених і закриття справ проти них. Відведення силовиків з вулиць Києва та інших міст.

2. Зміна голови Верховної Ради та його заступників на політичних осіб, обраних консенсусом у парламенті.

3. Повернення до Конституції 2004 року шляхом голосування в парламенті. Підписання відповідного акта з його негайною публікацією. Скасування «диктаторських законів» і негайна публікація цього рішення. Верховна Рада також може прийняти Закон про гарантії екс-президентам країни.

4. За результатами переговорів у парламенті – створення технократичного, перехідного уряду, очолюваного людиною, яка була обрана консенсусом. Цей уряд працює до створення нового уряду за результатами парламентських виборів.

5. Відставка Януковича і проведення позачергових президентських виборів за участю всіх основних політичних гравців – Тимошенко і Кличка в тому числі. Янукович також має право балотуватися як пересічний громадянин.

6. Тимчасовим президентом стає глава парламенту, відповідно до Конституції 2004 року. Він не має права балотуватися в президенти і займає цей пост лише до обрання нового президента. Тимчасовий президент відразу вносить постанову до Верховної Ради про відставку генпрокурора.

7. Відставка генпрокурора Віктора Пшонки і обрання консенсусом нової людини на цю посаду. Новий генпрокурор займеться розслідуванням побиття і вбивств людей.

8. Переформатування ЦВК за принципом 50 % від влади і 50 % від опозиції. Обрання голови ЦВК на засіданні ЦВК двома третинами голосів членів ЦВК.

Related Post

9. Переформатування Конституційного суду. Формування нового складу КС з дійсно авторитетних фахівців у галузі конституційного права. При цьому на тих же принципах, що і ЦВК (половину складу вносить влада, половину опозиція. Голова КС- обирається 2 /3). КС повинен слухати справи у відкритому режимі. Варіант: тимчасове припинення діяльності КС до формування нового складу КС. КС формується після парламентських і президентських виборів.

10. Поновлення дії Закону «Про вибори народних депутатів України» та проведення позачергових парламентських виборів.

11. Проведення виборів мера в Києві і тих містах, де це необхідно.

12. Зняття облоги з державних будівель в Києві та інших містах України. Розблокування вул. Грушевського. Зняття барикад на Майдані.

13. За результатами виборів приведення до присяги членів парламенту і президента.

14. Новообраний парламент формує уряд.

15. Уряд приймає рішення про підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

У той же час, як зазначив Сергій Власенко, він розуміє, що це утопічно-романтичний сценарій розвитку подій і для цього необхідна добра воля президента Януковича.

«Необхідно багато консенсусних рішень, але без цього не функціонує жодна демократія в світі. Мені здається, що тільки такий варіант зняв би сьогодні всі існуючі питання», – написав Власенко в Facebook.

Leave a Comment