fbpx
Політика

У розумінні Москви Янукович повинен посилити закони, що обмежують демократичні права українців – російська газета

Росія порадила Януковичу посилити закони, що обмежують демократичні права українців – російська газета.

Росія порадила президенту України Віктору Януковичу посилити закони, що обмежують демократичні права українців.

Про це йдеться в редакційній статті «Новий мегапроект Путіна: Україна» російської газети «Ведомости».

«Очевидно, посилення законодавства було не просто доброю порадою Москви Києву. Це необхідний, в розумінні Москви, захід для захисту інвестицій: Янукович зобов’язаний як мінімум зберегти владу (ймовірно, будуть також і узгоджені з Москвою кадрові рішення). Тим часом становище у нього хитке і перемога на виборах в 2015 р. не гарантована», – йдеться в матеріалі.

На думку авторів публікації, Янукович остаточно вибрав для України білорусько-російський шлях, і зараз залишається зрозуміти, чи готове українське суспільство слідувати обраним за нього шляхом.

«Наскільки можна судити з боку, Україна відрізняється від Росії та Білорусії і безболісним експорт реакції не буде», – пишуть «Ведомости».

Також видання нагадує, що Верховна Рада 16 січня з порушенням регламенту прийняла пакет репресивних законів, які багато в чому копіюють відповідне російське законодавство: тут і НКО – іноземні агенти, і посилення відповідальності за масові заворушення, і криміналізація наклепу, а 17 січня президент ці закони підписав.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

«Ясно також, що підписанням цих законів Янукович остаточно попрощався з ЄС. Європа дружно закони засудила. Хоча риторика про «готовність йти до Європи» може бути продовжена офіційним Києвом – з додаванням, що Європа сама винна, бо не приймає на київських умовах. Чи буде успішним експорт реакції?», – наголошується в статті.

На думку російських журналістів, в нинішній ситуації буквальне запозичення російсько-білоруського досвіду стане для України політичним анахронізмом, так що політична криза продовжиться. «Для Москви експорт реакції (або реекспорт з Білорусії) в Україну має ділове значення. Певною мірою взаємини Росії з Білорусією можна віднести до мегапроектів, складових основи російської корупційної економіки. Це проект, як Олімпіада в Сочі або АТЕС, тільки тривалий. Або як бюджетне фінансування Північного Кавказу. Загальні характеристики приблизно такі: в проект направляються мільярди з бюджету або податкові пільги або товари (нафта і газ), у близьких до проекту людей з’являється можливість заробляти на відкатах або сірих схемах реалізації товарів. Виникають також варіанти перехоплення контролю над активами», – йдеться в статті.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

Як повідомляв УНІАН, 16 січня у Верховній Раді народні депутати з провладних фракцій підняттям рук, без обговорення, прийняли 11 законів і одну постанову. Зокрема, ВР прийняла закон депутатів від Партії регіонів Вадима Колесніченка та Володимира Олійника, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, забороняє поширення екстремістських матеріалів, що посилює регулювання діяльності громадських організацій, дозволяє закривати сайти без рішення суду – на підставі рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, зобов’язує реєструвати інтернет – ЗМІ, забороняє «незаконні» збір, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддю та їх близьких родичів або членів сім’ї, дозволяє президенту і Верховній Раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, а також містить ряд інших норм, що обмежують права і свободи громадян.

 17 січня президент України Віктор Янукович підписав закони, прийняті 16 січня.

19 січня на вулиці Грушевського в Києві почалися масові зіткнення між протестуючими і міліцією. Причиною їх стала відмова правоохоронних органів пропустити мітингувальників до будівлі Верховної Ради. Зіткнення тривають і зараз.

За матеріалами: УНІАН

Читайте також: