fbpx
Право

Реакція світової спільноти на прийняття ВР законів 16 січня

Прийняття ВР законів 16 січня. Реакція світової спільноти.

   16 січня Верховна Рада України прийняла в цілому низку законів, які викликали обурення у світової спільноти. Зокрема, українська опозиція та світова спільнота звинуватили більшість у парламенті пригніченні та згортанні свободи слова в Україні, обмеженні основних прав людини та згортанням демократії в країні. Свої заяви з приводу процедури голосування за закони, прийняті 16 січня ВР, та саму суть законів зробили наразі Держдепартамент США, ОБСЄ, міжнародні організації Transparency International, Freedom House, "Репортери без кордонів", єврокомісари, міністри закордонних справ країн Європи та низка інших, передає УНН.

 Зокрема, посол ЄС Ян Томбінський висловив стурбованість тим, у який спосіб сьогодні у парламенті було проголосовано деякі закони. "Я стурбований тим, у який спосіб сьогодні у парламенті було проголосовано деякі закони. Норми слід ухвалювати з дотриманням належних процедур. В іншому випадку довіра до демократичних інституцій та правової системи опиняється під загрозою", – зазначив посол у коментарі.

 Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс вважає, що поспішне голосування в Раді – навряд чи це кроки в напрямку діалогу чи демократії в Україні.

 Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" закликала президента Віктора Януковича не підписувати закон про зміни до закону про судоустрій і статус суддів. "Він стане вирішальним кроком назад від демократії", – зазначили в організації. В Організації з безпеки і співпраці в Європі представник із питань свободи засобів інформації Дуня Міятович також висловила занепокоєння з приводу ухвалених сьогодні в Україні законодавчих змін, серед яких повернення кримінальної відповідальності за наклеп. За словами Д.Міятович, це ставить під загрозу свободу слова. Спецпредставник закликала владу України припинити намагання обмежити свободу слова і свободу засобів інформації у країні. Вона також висловила щире сподівання, що президент Віктор Янукович накладе вето на ці зміни, які, за її словами, можуть бути інтерпретовані довільно і призвести до непропорційних обмежень свободи засобів інформації й задушити критичні голоси.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт зазначив, що прийняття законів 16 січня ВР працює проти незалежності України. "За тим, що ми бачили сьогодні в Києві, абсолютно ясно, що є темні конструкції проти демократії. І, зрештою, проти незалежності України", – вважає він.

 Пізніше в ОБСЄ ще й нагадали Україні, що вона у 2001 році була однією з перших держав – учасниць ОБСЄ з декриміналізації наклепу. Представник із питань свободи засобів інформації Дуня Міятович зазначила, що поправки не були публічно обговорені з громадянським суспільством і медіа-спільнотою.

 Своє занепокоєння висловив і Комісар з прав людини Ради Європи Нілс Мужніекс. Зокрема, він закликав президента України Віктора Януковича накласти вето на відповідні закони. "Я стурбований поправками в Україні, які обмежують права людини, включаючи свободу вираження поглядів, зібрань та асоціацій. Закликаю президента їх ветувати" , – зазначив Н. Мужніекс.

 Широку заяву зробив Держдепартамент США. "Деякі з цих законів будуть обмежувати право мирно протестувати і здійснювати свободу слова, вони стримуватимуть незалежні ЗМІ і інгібіруватимуть роботу НУО. Якщо Україна дійсно прагне до європейського майбутнього, вона повинна захищати і просувати універсальні демократичні принципи і цінності, що лежать в основі вільної Європи, і не дозволяти систематично їх демонтовувати", – йдеться у заяві.

 США закликали уряд України забезпечити законодавство, яке відображає демократичні зобов’язання України в Організації з безпеки і співробітництва в Європі та відображає побажання людей на здійснення своїх основних прав, свободи слова, зібрань і об’єднань. "І процес (прийняття рішень 16 січня – ред.), і суть дій Ради сьогодні піддали серйозному сумніву прихильність України демократичним нормам. Справжня демократія не може функціонувати без діалогу, компромісу, права на мирне інакомислення і законодавчу владу, яка користується довірою народу", – підкреслено у заяві.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 Міжнародна правозахисна організація "Freedom House" також рішуче засудила схвалення Радою України законодавства, яке передбачає кримінальну відповідальність за наклеп і закликала спікера Ради, Володимира Рибака, і українського президента Віктора Януковича, відхилити законодавство, яке порушило б зобов’язання України, спрямовані на забезпечення універсальних прав людини. За словами президента Freedom House Девіда Крамера, їм боляче дивитися, як демократично обраний уряд України все більше віддаляється від демократичних устремлінь народу України "Мало того, що закони були прийняті в порушення звичайних процедур, Рада (Верховна рада України – ред.) дає нам змогу подивитись на темні часи, які очікують Україну, якщо законопроект буде підписаний", – резюмують в організації.

 Нагадаємо, ВР 16 січня прийняла закон про внесення змін до “Закону України „Про судоустрій і статус суддів“ та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян” (№ 3879), який забороняє “незаконне” збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів їх сімей. Даний закон також встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, посилює регулювання діяльності громадських організацій, дозволяє президенту та Верховній раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радомовлення, прирівнює інтернет-ЗМІ до інформаційних агентств.

 Законопроект був зареєстрований у парламенті 14 січня. За словами юриста Інституту медіа права Ігоря Розкладая, закон був прийнятий Верховною Радою без дотримання процедури, публічного обговорення, без електронної фіксації та фактичного підрахунку голосів.

 Нагадаємо, 16 січня 2014 року Верховна Рада України дозволила видавати зброю членам сімей суддів. За прийняття в цілому відповідного законопроекту № 3879 проголосувало 235 депутати при 226 мінімально необхідних.

 Джерело: УНН

Читайте також: