fbpx
Освіта

В Україні підручники для школярів неякісні – Лілія Гриневич

Л. Гриневич: підручники в Україні неякісні і дорогі.

  В Україні підручники для школярів неякісні і мають невиправдану собі вартість. Про це на прес-конференції повідомила голова Комітету ВР з питань науки та освіти Лілія Гриневич, передає кореспондент УНН.

 “У 2013 році фінансування підручників було збільшено майже вдвічі, але вартість їх зросла у 2,5 рази. І при цьому ми маємо дуже низьку якість підручника, якого відзначили експерти”, – сказала Л. Гриневич.

 Як повідомляли раніше в Комітеті з питань науки та освіти, майже кожна друга надрукована в Україні книга є підручником або посібником. Комітет порівняв видавництво українських підручників із радянським автопромом, який виробляв "горбаті запорожці". Це пояснив тим, що одне міністерство монопольно контролює зміст підручників, розподіляє фінанси, забезпечує розповсюдження.

 Голова Комітету Л. Гриневич переконана, що на ринку підручників відсутня чесна конкуренція. За її словами, державне фінансування здійснюється не прозоро і не ефективно. Вона зауважила, що в результаті, українські учні отримують підручники не тієї якості і не в тій кількості, якої потребують.

 На переконання Лілії Гриневич, дозвіл на використання підручників у навчальних закладах має надавати незалежна інституція під контролем науковців і громадськості. Підручники у яких є дозвіл мають конкурувати на ринку. Фінансування повинно йти безпосередньо до шкіл, якомога ближче до споживача.

 Джерело: УНН

Читайте також: