fbpx
Новини світу

Скандал в Російській православній церкві

У Російській православній церкві ( РПЦ ) набирає обертів гомофобний скандал. Протодиякон Андрій Кураєв, який був звільнений з Московської духовної академії за оголошення гей-скандалу в духовній семінарії Казані, у своєму блозі розгорнув публікацію матеріалів, які викривають у збоченнях ієрархів РПЦ.

Як запевняє отець Андрій, про гомосексуалістів серед ієрархів у РПЦ він ще знав з 1980-х років, з часів навчання в семінарії, але в той час «це були лише пересуди». Тут же отець Андрій пояснює, навіщо він вирішив тепер розповісти про події.

За його словами, самі оповідачі, найчастіше, ділилися з ним з приводу переживань про домагання, просили його зберегти це все в таємниці.

«Доля священиків, які знали про події і насмілювалися подати скаргу, була також сумною», – зазначив Кураєв.

У грудні 2013 Кураєв оголосив подробиці ревізії Казанської духовної семінарії протоієрея Максима Козлова, який має в РПЦ прізвисько Великий Інквізитор. Студенти скаржилися на домагання з боку керівництва навчального закладу. Отець Максим як перший заступник голови навчального комітету здійснив перевірку, в результаті якої провину проректора Казанської семінарії ігумена Кирила Ілюхіна підтвердив. За цими викриттями послідувала низка звільнень – з Казанської семінарії Ілюхіна і з МДА Кураєва.

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

Кураєв наполягає, що причиною, а не наслідком звільнення з академії був його публічний інтерес до гей-скандалу.

Після виступів з викриттям «єпископського гомолоббі», за словами Кураєва, з ним почали зв’язуватися люди, які в різний час постраждали від посягань, і він, як зізнається, вирішив «йти далі».

В якості продовження своєї боротьби, Кураєв поширює у себе в мікроблозі кілька листів з свідченнями постраждалих від пережитих домагань. В одному випадку безпосередньо названо ім’я єпископа, який намагався спокусити вівтарника. Автор листа зі звинуваченнями запевняє, що готовий про подію свідчити «на хресті з Євангелієм». Дана публікація набрала понад три тисячі коментарів, більшість яких підтримують Кураєва його войовничий настрій.

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

Православна церква мужолозтво вважає одним з тяжких гріхів, посилаючись на слова апостола Павла в 1-му посланні до Коринтян: «Чи ви не знаєте, що неправедні Царства Божого не успадкують? Не обманюйте брати мої: ні розпусники, ні ідоляни, ні перелюбники, ні блудодійники, ні мужоложники, ні злодії, ні користолюбці, ні п’яниці, ні злоріки, ні хижаки – Царства Божого не успадкують».

Згідно з Апостольським правилом № 61, винний у перелюбстві, блуді і содомії в священики висвячений не може. При цьому єпархіальний архієрей у кожному конкретному випадку приймає рішення про наявність або відсутність перешкод до висвяти.

За матеріалами: Грузія Онлайн

Читайте також: