fbpx
За кордоном

Жителям Таджикистану заборонили святкувати Новий рік

 У Таджикистані заборонили святкувати Новий рік.

   Міністерство освіти і науки Таджикистану напередодні свят розіслало всім освітнім установам країни рекомендації щодо проведення Нового року, згідно з якими вважається недоцільним купувати подарунки і категорично забороняється проведення новорічних свят, передає УНН із посиланням на російську службу "ВВС".

 За повідомленням служби, лист із рекомендаціями про те, як слід відзначати настання Нового року, підписав міністр освіти країни Нуріддін Саїдов. Але як пояснили в міністерстві, відповідні рекомендації були складені керівництвом апарату президента країни, а вже потім направлені всім міністерствам і державним відомствам.

Читайте також:  В Чехії знайшли мертвою 14-річну українку

 "Таджицьким школярам і студентам на честь Нового року дозволяється проводити культурні, спортивні заходи, а також змагання з читання віршів і малювання, але при цьому вони попереджені про те, щоб всі заходи закінчувалися в 15:00. Ялинки в школах встановлювати заборонено, також небажано проводити традиційні чаювання", – сказано в матеріалах ЗМІ.

 Крім того, за інформацією ВВС, чиновники з Держтелерадіо Таджикистану вважають, що Дід Мороз і Снігуронька – чужі для національного менталітету образи.

 "Цього року – вперше за кілька десятиліть – новорічні програми на державних телеканалах пройдуть без участі Діда Мороза, Снігуроньки і навіть без новорічної ялинки: всі ці атрибути Нового року, як вважають організатори, не відповідають національним традиціям таджиків", – йдеться далі.

Читайте також:  У Чехії засудили прокремлівську активістку, яка закликала до "деукраїнізації"

 Зауважимо, в Таджикистані в останні роки активно обговорюють можливість повного скасування новорічних урочистостей. Для кількох поколінь таджиків радянська традиція святкування Нового року в ніч на 1 січня стала рідною, і вони вимагають шанобливого ставлення до історії. Водночас опоненти вважають григоріанський Новий рік християнським святом, тому наполягають на його скасуванні.

 Джерело: УНН

Читайте також: