fbpx
Міжнародна економіка

Платою за знижку на газ може стати угода з ЄС – В. Пинзеник

 В. Пинзеник: платою за знижку на газ може стати угода з ЄС .

 Народний депутат від “УДАРу” Віктор Пинзеник припускає, що платою за газову знижку може стати не тільки газотранспортна система та енергетична безпека України, але й угода про асоціацію з ЄС. Про це він заявив, коментуючи результати сьогоднішніх переговорів у Москві, передає УНН.

 “Дивна метаморфоза сталася у наших газових стосунках з Російською Федерацією, — зазначив депутат. — Жорстка позиція щодо незмінності газового контракту до його закінчення завершилася раптом нечуваною „щедрістю“: ціна знижена нібито на 130 доларів”.

 У коментарі Віктор Пинзеник зауважив, що треба буде дуже ретельно ознайомитися з текстами всіх підписаних документів, протоколів а також знати умови можливих усних домовленостей.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

 “Бо ми вже одного разу отримали „харківську знижку“, яка щороку оформлюється як наш, український, борг”, — нагадав економіст.

 Політик зазначив, що все більше утверджується у припущенні, що платою за газову знижку стане українська ГТС та інші активи. Бо за оцінками російської сторони ціна 268,5 дол. — тимчасове рішення, а довгострокові домовленості мають бути досягнуті як щодо поставок газу, так і щодо його транзиту в Європу. А заяви РАО “Газпром” щодо відсутності перемовин стосовно трьохстороннього консорціуму не спростовують, а підтверджують дане припущення.

Читайте також:  Старий танковий завод у Чехії став мільярдером на тлі війни в Україні

 Бо справді російська сторона не хоче третього учасника, а наполягає на створенні двостороннього консорціуму на так званих паритетних засадах. Віктор Пинзеник нагадав, що такі домовленості були майже погоджені наприкінці 2012 року. У такому випадку, на переконання економіста, платою стає не тільки газотранспортна система та енергетична безпека України, але й угода про асоціацію з ЄС. Бо, ставши членом Європейського енергетичного товариства, Україна зобов’язалася не допускати зосередження продажу і транспортування газу в одних руках.

 “Вихід з енергетичного товариства унеможливлює підписання угоди з ЄС. А це — додаткова „плата“ за газову знижку”, — зазначив Віктор Пинзеник.

 Джерело: УНН

Читайте також: