fbpx
Економіка

«Євромайдан» впливає на курс гривні?

Прем’єр-міністр України Микола Азаров повідомив про вплив «Євромайдану» на курс національної валюти – гривні. Про це прем’єр-міністр розповів в інтерв’ю, прокоментувавши переговори офіційного Києва з Міжнародним валютним фондом.

На питання про те, що в майбутньому буде з гривнею, Микола Азаров відповів: «Якби учасників "Євромайдану" хвилював курс української гривні, то вони б продовжували навчання і роботу, а не виходили на Майдан Незалежності».

На думку прем’єра, будь-яка дестабілізація політичної ситуації в країні впливає, в першу чергу, на економічні показники України. Зокрема, стверджує Микола Азаров, "Євромайдан" впливає і на валютний курс.

За словами Азарова, втрата курсової стійкості і валютної стабільності в Україні має серйозні наслідки. Зокрема, це стає причиною не тільки підвищення витрат українських виробників, а й підвищення витрат державного бюджету.

«Нам більше потрібно буде платити за зовнішніми зобов’язаннями. Наші люди в підсумку стануть біднішими, тому що в абсолютному вираженні, якщо співвідносити доходи наших громадян до долара, то природно зміна курсу національної валюти призведе до реальної втрати купівельної спроможності», – міркує прем’єр-міністр.

Микола Азаров вважає, що не можна допускати таку дестабілізацію в економіці. Вся справа в тому, пояснив глава уряду, що основа підтримки стабільності та розвитку України – це розвиток внутрішнього ринку.

«Якби нам не було важко, то наш товарообіг виріс приблизно на 12 % за 10 місяців. Це означає, що наші громадяни на ці 12 % стали купувати більше товарів або продуктів харчування. Ось це основа для стабільності. Ми не впали. А ось у 2008 році наш товарообіг впав на 25 %, а ВНП впав на 16 %, доходи населення України також впали на 30 %», – підсумував Азаров.

За матеріалами: РБК-Україна

Читайте також: