fbpx
Політика

Єврокомісар розчарований, що Україна рахує втрати від УА, а не інвестиції

 Фюле розчарований, що Україна рахує втрати від Угоди про асоціацію, а не інвестиції

 Вартість витрат імплементації СА сумою в 160 млрд євро, про яку заявляло українське керівництво, не є ні пропорційною, ні достовірною. Про це заявив єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Штефан Фюле під час бізнес Форуму Східного партнерства в день відкриття саміту у Вільнюсі, передає кореспондент УНН.

"Говорячи про витрати, які іноді пов’язують з виконанням СА, сума в 160 млрд євро, про яку заявляли в Україні, не є ні пропорційною, ні достовірною. Навіть якщо мати на увазі, що ця цифра розрахована на 10-річний період, мала б відповідати 10 % річного ВВП України.

Крім того ця цифра суперечить досвіду, який мали інші країни асоціацію", – зазначив єврокомісар.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

Він висловив розчарування в тому, що фінанси, яких вимагає український бізнес для модернізації, стосуються витрат, а не інвестицій. "Українська економіка потребує величезних інвестицій, але це не витрати. Вони відображають майбутнє в світлі зростання економіки, збільшення вибору і збагачення", – пояснив свою позицію Фюле.

Єврокомісар назвав "єдиною витратою" бездіяльність, яка призводить до стагнації. Крім цього він навів приклади успішної імплементації асоціацію з ЄС в інших країнах, які зробили цей вибір раніше. "Нове покоління угод про асоціацію принесе величезні транформаційні переваги. Впровадження реформи вже показало свою ефективність, приносячи економічні переваги кожній країні, що підписала створення ЗВТ з ЄС в минулому. Зараз  йдеться про більш амбітну, поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі", – заявив Штефан Фюле, зазначивши, що, однак, ті країни, які підписали асоціацію на початку 90-х, у другій половині декади відчули істотне зростання.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

За його словами, з 1990 до 1997 ВВП на душу населення в країнах, які мали асоціацію з ЄС, виріс на 57 %, інвестиції на душу населення зросли на 61 %, а експорт – на 65 %. За його даними створення ПВЗВТ з країнами Східного партнерства дозволило б збільшити експорт до ЄС з нинішніх 35 млрд євро до більш ніж 70 млрд євро.

Джерело: УНН

Читайте також: