fbpx
Право

У Раді Європи розглянуть виконання Україною рішення ЄСПЛ у справі Тимошенко

У комітеті міністрів Ради Європи під час засідання планують розглянути виконання урядом України постанови Європейського суду з прав людини у справі «Юлія Тимошенко проти України» від 30 квітня 2013 року. Відзначимо, що «питання Тимошенко» в Раді Європи розглянуть на засіданні з 3 до 5 грудня 2013 року. Про це повідомили в прес-службі Ради Європи.

Нагадаємо, що Європейський суд з прав людини в квітня 2013 року визнав арешт екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко «політично вмотивованим і незаконним». Йдеться про арешт Тимошенко під час судового розгляду в «газовій справі».

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Крім того, як повідомили представники Юлії Тимошенко, 26 вересня 2013 року в Комітеті міністрів Ради Європи під час розгляду першого звернення Юлії Тимошенко визнали необгрунтованою відмову Вищого спеціалізованого суду України у передачі до Верховного суду України заяви Юлії Тимошенко. Йдеться про прохання перегляду та скасування вироку у «газовій справі». Про скасування вироку Тимошенко просила, грунтуючись на рішенні Європейського суду з прав людини від 30 квітня поточного року.

У Комітеті міністрів Ради Європи ухвалили, що українська сторона зобов’язана виконати рішення Європейського суду з прав людини у справі Юлії Тимошенко. Крім того, в Раді Європи повторно запропонували українській владі повідомити про заходи, які здійснюються для забезпечення статті 18-ї у поєднанні зі статтею 5-ю в українській системі правосуддя, крім реформи кримінально-процесуального кодексу України.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Додамо, що 30 липня 2013 року рішення ЄСПЛ у «справі Тимошенко» стало остаточним. Зокрема, після цього українська влада мала відновити порушені права екс-прем’єра.

Втім, в серпні адвокат Сергій Власенко заявив, що влада України відмовилася виконувати рішення ЄСПЛ у «справі Тимошенко».

За матеріалами: РБК-Україна

Читайте також: