fbpx
Право

Розпочався суд над екс-президентом ФРН

У Ганновері (Нижня Саксонія, ФРН) почався суд над колишнім президентом Німеччини Крістіаном Вульфом. Його звинувачують у «добуванні незаконної вигоди з службового положення».
 
Постати перед судом – вільний вибір колишнього глави країни. Йому було запропоновано укласти угоду зі слідством – заплатити штраф в 20 000 євро і уникнути судових розглядів. Проте екс-президент відмовився від компромісу, заявивши, що він має намір повністю очистити своє ім’я від звинувачень. «Я абсолютно впевнений в тому, що спростую всі звинувачення на свою адресу, оскільки я ніколи не допускав жодних порушень», – підкреслив Крістіан Вульф.
 
Колишнього главу ФРН звинувачують у тому, що п’ять років тому він дозволив своєму другу – режисеру і кінопродюсеру Давиду Греневольду – заплатити за нього під час відвідування мюнхенського пивного фестивалю «Октоберфест». Ціна питання становила 719 євро. Слідство вважає, що це був не просто дружній жест – через деякий час Крістіан Вульф, який займав тоді посаду прем’єр-міністра землі Нижня Саксонія, звернувся з офіційним проханням до керівництва концерну Siemens надати фінансову допомогу фільму Греневольда.
 
Режисер так само, як і Вульф, свою провину заперечує, він відмовився від штрафу і теж постане перед судом.
 
Розгляд у цій справі почався через два роки після того, як Крістіан Вульф зайняв пост президента Німеччини. У результаті скандалу Вульф подав у відставку, а його прихильники заявили, що президент став жертвою «полювання на відьом», розв’язаного в німецькій пресі.
 
Суд над Крістіаном Вульфом – перший в історії Німеччини процес над вищою державною особою. Правда, враховуючи той факт, що виконавчу владу в країні здійснює федеральний канцлер, президент у ФРН є чисто церемоніальною особою, тому німці не бачать в цьому суді нічого незвичайного.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

 

Розпочався суд над екс-президентом ФРН (відео):

За матеріалами: lenta.ru

Читайте також: