fbpx
Політика

Віктор Янукович розраховує на сприяння Румунії в забезпеченні результативності Вільнюського саміту

Сьогодні, 4 листопада, свій день народження святкує президент Румунії Траян Бесеску. З святом румунського лідера привітав президент України Віктор Янукович. У своєму привітанні український президент побажав своєму румунському колезі «міцного здоров’я, благополуччя та успіхів у державних справах».

Президент України підкреслив, що розраховує на подальший розвиток українсько-румунських відносин, які грунтуються на принципах дружби і взаєморозуміння. Крім того, у своєму привітанні Віктор Янукович зазначив, що розраховує на «…сприяння румунської сторони в забезпеченні результативності Вільнюського саміту ініціативи "Східне партнерство" в листопаді поточного року».

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

Нагадаємо, що нещодавно в Румунії виникла досить цікава ситуація, щодо президентства Траяна Бесеску. У січні минулого року в Румунії пройшли масові протести з вимогою відставки уряду, а також глави держави. В результаті, уряд, який на той момент очолював Еміль Бока, у відставку таки пішов. А влітку 2012 року румунський парламент проголосував за імпічмент президенту, в результаті на чолі держави став Крін Антонеску – голова Сенату і лідер румунської Національної ліберальної партії.

Читайте також:  РПЦ надає релігійну підтримку війні проти України

З питання імпічменту в Румунії призначили референдум, який відбувся 29 липня минулого року. У ході референдуму за імпічмент президенту проголосувало 87 % громадян країни, однак референдум був визнаний недійсним, оскільки на ньому була зафіксована недостатня явка. Пізніше, наприкінці серпня минулого року, Конституційний суд Румунії ухвалив рішення, згідно з яким референдум був визнаний таким, що не відбувся і, таким чином, Траян Бесеску повернувся до виконання своїх обов’язків глави держави.

За матеріалами: УНН, Wikipedia.org

Читайте також: